Potem ko se je v kranjskem zdravstvenem domu ustalilo število splošnih zdravnikov, je zdaj vprašljiva prihodnost tamkajšnje okulistične dejavnosti. Edina tamkajšnja okulistična ambulanta, ki je delovala polni delovni čas, od danes naprej ostaja zaprta. Zdravnica, ki je opravljala preglede, namreč odhaja v pokoj, naslednika pa v kranjskem zdravstvenem domu kljub dolgoletnim prizadevanjem niso našli, pravi direktorica Lilijana Gantar Žura, dr. med. Po praznikih bo v polovičnem obsegu, tako kot doslej, delovala zgolj ambulanta zdravnice, ki okulistične preglede opravlja v času nad polnim delovnim časom, sicer pa je zadolžena za ambulanto za presejanje diabetične retinopatije.

Kaj to pomeni za bolnike?

»Iskali smo okulista, pisali smo na okulistično kliniko in prosili za pogodbeno sodelovanje, pa ni bilo interesa. Ves čas imamo objavljen razpis za to delovno mesto, na katero ni prijav,« opisuje Gantar-Žurova. Na razpis se je sicer prijavil zdravnik iz Bosne in Hercegovine, pravi direktorica. »Bil je zelo navdušen nad delom in opremljenostjo, vendar je sporočil, da je plačilo prenizko,« pravi in dodaja, da tudi po tem v kranjskem zdravstvenem domu niso ostali križemrok. »Obvestili smo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in jih prosili, naj program okulistike začasno razdelijo med koncesionarje, a nas niso obvestili o nadaljnjih aktivnostih.«

Bolnike, ki so bili prek napotnic že naročeni na preglede, so o novih razmerah v kranjskem zdravstvenem domu po besedah Gantar-Žurove pisno obvestili. »Še vedno deluje ambulanta v polovičnem obsegu, tako da nekaj bolnikov, več, kot nam prizna zavarovalnica, še vedno lahko pregledamo. Sprejmemo tudi nekaj nujnih napotnic. Navodil, kako naprej, pa nimamo,« priznava. Bolnikom svetuje, naj se poskušajo za pregled prijaviti pri drugih okulistih v svojem okolju, ki so navedeni na spletni strani za elektronsko naročanje. »Se je pa seveda podaljšala čakalna doba tudi pri njih,« dodaja direktorica kranjskega zdravstvenega doma.

Sistem ne zagotavlja, da bi ostali

»Zelo smo se trudili, da do tega ne bi prišlo,« obupano pojasnjuje Gantar-Žurova in dodaja, da mladih okulistov večinoma ne zanima zgolj ambulantno delo. V kranjskem zdravstvenem domu sicer delujeta dve specializantki. »A je sistem takšen, da nista prav nič vezani, ne s pogodbo ne s čimer koli drugim, da ostaneta pri nas,« dodaja direktorica.

Sicer pa smo se po odgovore obrnili tudi na ZZZS in na ljubljansko očesno kliniko, a njihovih pojasnil, kakšni so načrti za kranjsko okulistiko, če sploh obstajajo, še nismo prejeli.