V današnjem končnem poročilu je komisija zapisala, da baletni šoli, ki deluje pod okriljem prestižne Dunajske državne opere, primanjkujejo kakršnakoli pisna merila za najemanje osebja ali ravnanje v primeru zdravstvenih težav učencev. Dodatno je komisija ugotovila tudi, da direktor baleta Dunajske državne opere obiskuje šolo le nekajkrat letno, čeprav je upravljanje z njo ena od njegovih nalog.

"Dobili smo poročila, da so učencem dali nasvet, naj začnejo kaditi, da ne bi bili tako lačni," je na novinarski konferenci povedala predsednica komisije Susanne Reindl-Krauskopf. Učence so nagovarjali tudi z njihovimi imeni in velikostjo oblačil, da bi poudarili njihovo težo, poleg tega obstajajo poročila o fizični zlorabi med treningom.

Dunajska državna opera je razmere začela izboljševati, a po oceni komisije se zdi, da so bile spremembe bolj namenjene izboljšanju javne podobe kot dobrobiti učencev.

Na vprašanje, ali bi staršem svetovala, naj vpišejo svoje otroke na akademijo, je Susanne Reindl-Krauskopf odgovorila, da bi starši z Dunaja lahko nadoknadili pomanjkanje zdravstvene in psihološke podpore na akademiji, ne pa tudi starši učencev iz tujine. "Svetovala bi jim, naj premislijo," je dejala glede zadnjih.

Akademija ima trenutno približno 130 učencev, starih med 10 in 18 let, od tega jih je 80 odstotkov iz tujine.

Kot so aprila poročali tuji mediji, so bili učenci tepeni, opraskani do krvi, vlečeni za lase in ponižani do te mere, da jih je kar nekaj zbolelo za anoreksijo, eden od učencev pa je učitelja obtožil spolnega napada.