Osnutek predloga resolucije, ki ga je pridobila francoska tiskovna agencija AFP, navaja, da naj VS ZN "prilagodi sankcije proti Severni Koreji, kot je morda treba v luči njenega spoštovanja ustreznih resolucij VS ZN". V predlogu resolucije državi predlagata tudi "kar se da ugoden pristop k zahtevam za izvzetje iz sankcij proti Severni Koreji za humanitarne namene".

Z resolucijo bi odpravili več ukrepov proti Pjongjangu, uvedenih v letih 2016 in 2017. Med drugim Peking in Moskva želita, da bi lahko članice ZN iz Severne Koreje znova uvažale premog, železo, železovo rudo in tekstil, kar je trenutno prepovedano.

Poleg tega se zavzemata za odpravo sankcij, ki od članic ZN zahteva, da do 22. decembra domov vrnejo severnokorejske delavce, ki so zaposleni v tujini. Ti sicer za severnokorejski režim predstavljajo pomemben vir prihodkov.

V prilogi k resoluciji so našteti tudi proizvodi, za katere želijo, da jih umaknejo s seznama sankcij. Med njimi so med drugim pralni in pomivalni stroji, buldožerji in mali traktorji.

Kaj bi morala Severna Koreja storiti v zameno za odpravo sankcij, resolucija ne navaja, poroča AFP.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Geng Shuang je na današnji redni novinarski konferenci VS ZN pozval k soglasni podpori resolucije. "Upamo, da bo varnostni svet soglasno podprl politično rešitev za korejsko vprašanje," je povedal in izpostavil nujnost politične rešitve.

Jedrski pogovori v slepi ulici

Pjongjang in Washington je pozval, naj upoštevata skrbi drug drugega. Znova je treba kar se da hitro obnoviti pogovore, da bi se premaknili z mrtve točke in preprečili, da bi dialog nazadoval, je poudaril.

Jedrski pogovori med ZDA in Severno Korejo so vse od februarskega vrha voditeljev Donalda Trumpa in Kim Jong-una v slepi ulici. Severna Koreja je konec leta določila kot rok, do katerega pričakuje popuščanje s strani ZDA. V začetku meseca je sporočila, da pogovori o denuklearizaciji Korejskega polotoka niso več možni. ZDA severnokorejski ultimat zavračajo, a so pripravljene na pogovore.