Na forumu v Ženevi sodeluje več kot 1000 predstavnikov držav in gospodarstva ter človekoljubnih organizacij, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Združeni narodi so ga pripravili natanko leto dni po sprejemu globalnega pakta ZN o migracijah, ki med drugim predvideva pravičnejšo delitev bremen, ko gre za razseljene ljudi, a pravno ni zavezujoč.

Srečanje poteka tudi v času, ko se svet sooča z največjim številom razseljenih ljudi od ustanovitve Visokega komisariata ZN za begunce pred skoraj 70 leti. Trenutno je na svetu 70,8 milijona razseljenih, med njimi 25,9 milijona zunaj svojih držav.

Generalni sekretar ZN je ob odprtju foruma poudaril, da je sedaj čas za izgradnjo pravičnejšega odgovora na begunske krize, in to z delitvijo odgovornosti.

Na delitev odgovornosti za begunce naj bi se na forumu osredotočili prav zaradi dejstva, da 80 odstotkov beguncev živi v revnih državah in v državah v razvoju, ki morajo pogosto same nositi težko gospodarsko in družbeno breme.

Kot je dejal Guterres, svet državam, ki gostijo veliko število beguncev, dolguje zahvalo, a sama zahvala ni dovolj. »V tem turbulentnem času mora mednarodna skupnost storiti veliko več, da bi skupaj prevzeli to odgovornost,« je poudaril.

Okrepiti je treba človekove pravice beguncev

Izpostavil je tudi, da je treba okrepiti človekove pravice beguncev. »V času, ko je pravica do azila na udaru, ko so beguncem številna vrata zaprta in ko je tako veliko število begunskih otrok ločenih od njihovih družin in zaprtih, moramo okrepiti njihove človekove pravice.«

K pravičnejši porazdelitvi beguncev med državami je ob robu foruma pozval tudi vodja nemške diplomacije Heiko Mass. »Industrializirane države morajo storiti več,« je poudaril, pri tem pa dodal, da je Nemčija v zadnjem času prevzela veliko več odgovornosti od drugih.

Medtem pa je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan zbranim na forumu sporočil, da je prav pomanjkanje mednarodne podpore njegovo državo, ki gosti tri milijone sirskih beguncev, prisilila v operacijo na severovzhodu Sirije.

»Nihče ni naklonjen temu, da bi nam pomagali,« je izjavil Erdogan. »Ker od mednarodne skupnosti nismo prejeli podpore, ki smo jo potrebovali, smo morali poskrbeti sami zase,« je upravičeval odločitev za ofenzivo na Sirijo, s katero naj bi vzpostavili t. i. varna območja in tam namestili nekatere izmed sirskih beguncev, ki so sedaj v Turčiji.

Na forumu, ki bo potekal še v sredo, pričakujejo zaveze držav, organizacij in podjetij, tako v obliki finančnih donacij, kot tudi v obliki tehnične in materialne podpore. Prav tako pričakujejo zavezo spremembi zakonodaje in politik, s čimer bi omogočili večjo vključitev beguncev v družbo.