Obubožana, a z rudninami bogata Demokratična republika Kongo, je pomembna globalna proizvajalka redkih zemljin. Te so ključne za proizvodnjo baterij, ki so uporabljene v mobilnih telefonih in električnih vozilih.

Tožbo je mednarodna skupina International Rights Advocates (IRA) na sodišču v ameriškem Washingtonu vložili v nedeljo v imenu 14 neidentificiranih žrtev, članov družin otrok, ki so umrli v zrušenjih rudniških jaškov ali so bili pohabljeni pri delu.

Toženi so Apple, Alphabet, Dell, Microsoft in Tesla. Tožniki navajajo, da se tehnološka podjetja zavedajo odvisnosti rudarskega sektorja DR Kongo od otroškega dela, otroški rudarji pa delajo za dva ali tri dolarje na dan v zelo tveganih pogojih.

Nemški avtomobilski proizvajalec BMW, nemški kemični koncern BASF in južnokorejski proizvajalec elektronike Samsung so letos že napovedali projekt, ki naj bi zagotovil »odgovorno« pridobivanje kobalta v DR Kongo. Rudarska industrija trdi, da želi sprejeti standarde dobrega upravljanja za izboljšanje pogojev dela. Londonska borza za kovine London Metal Exchange je nedavno sprejela nove etične standarde, s katerimi naj bi zagotovila boljšo sledljivost surovin. Svetovni svet za zlato pa je letos oblikoval načela odgovornega rudarjenja zlata, še navaja AFP.