Bakla bo svojo pot začela 26. marca v vadbenem centru J-Village v Fukušimi, mestu, ki so ga pred osmimi leti opustošili cunami, potres in jedrska katastrofa in v katerem se delavci še vedno trudijo odstraniti radioaktivne odpadke po katastrofi.

Ta je terjala več kot 18.000 žrtev, Japonke pa so naslov svetovnih prvakinj osvojile le nekaj mesecev po njej. »Verjamem, da bodo olimpijske igre spet združile Japonsko, tako kot smo jo me in kot jo je letos združila ragbi reprezentanca na domačem prvenstvu,« je dejala Azusa Iwašimizu, ki je bila leta 2011 članica zmagovite japonske reprezentance.

Na 121 dnevnem potovanju bo bakla obiskala vseh 47 japonskih prefektur, obiskala bo vse glavne znamenitosti države, med katerimi sta tudi gora Fudži in spominski park v Hirošimi, ki je posvečen žrtvam prve atomske bombe leta 1945.

Baklo bodo sicer prižgali 12. marca v grški Olimpiji, domu starodavnih olimpijskih iger, po enem tednu pa jo bodo Grki v Atenah izročili Japoncem, ki jo bodo z letalom popeljali v domovino.