Libanon, ki je v hudi gospodarski in politične krizi, že od sredine oktobra pretresajo množični protesti, na katerih nezadovoljni državljani zahtevajo prenovo političnega sistema in oblikovanje neodvisne vlade, ki bi jo sestavljali tehnokrati.

Protivladni protesti so potekali tudi minuli konec tedna, ko je bilo v spopadih med policijo in protestniki ranjenih več deset ljudi. Protestniki so stresali jezo predvsem na odhajajočega premierja Saada Haririja, ki je odstopil konec oktobra, in dolgoletnega predsednika parlamenta Nabiha Berrija, saj politični krizi v državi še kar ni videti konca.

Več deset protestnikov se je v ponedeljek zbralo v bližini Haririjeve rezidence, kjer so izražali nasprotovanje njegovi vnovični postavitvi na položaj predsednika vlade. Ta možnost se je namreč začela znova omenjati minuli teden.

Mladi podporniki glavnih šiitskih gibanj, ki podpirajo trenutne oblasti, pa so nato v ponedeljek zvečer poskušali napasti protivladni protestni tabor v osrednjem delu Bejruta. Več deset mladih je metalo kamne v smeri policije, ki je nameščena ob glavnem prizorišču protivladnih protestov, na kar so se policisti odzvali s solzivcem.

»Nihče nima pravice napadati voditeljev, kot sta Seyyed Hassan Nasrallah in Nabih Berri,« so vzklikali protestniki, pri čemer so omenjali vodilne politike Hezbolaha in Amala. Obe gibanji sta svoje podpornike pozvali, naj nemudoma zapustijo ulice.

Libanonski predsednik Michel Aoun je sicer v ponedeljek že drugič ta mesec preložil posvetovanja s parlamentarnimi strankami o imenovanju novega premierja, ki naj bi se po novem začela v četrtek. To je storil na prošnjo Haririja, v čigar kabinetu pojasnjujejo, da ne želijo, da bi do imenovanja premierja prišlo brez sodelovanja kateregakoli večjega krščanskega bloka.

V skladu s kompleksnim političnim sistemom, ki poskuša ohraniti krhko ravnovesje med verskimi skupnostmi v državi, je premier vedno sunitski musliman. V zadnjih tednih je zaokrožilo več možnih imen Haririjevega naslednika, a razdeljene stranke se še niso mogle zediniti o novem predsedniku vlade.