Visokogorska planota v Kamniško-Savinjskih Alpah ima v zimskih mesecih, ko neučakani že nestrpno pričakujejo prve zimske zavoje, neki poseben čar. Veliko je tudi dnevnih sprehajalcev, družin ter tudi takih, ki si za nekaj dni na Veliki planini najamejo kočo. Kar nekaj je med njimi turistov, ki na zimsko pravljico na planini gledajo skozi oči romantične duše. A ne vedo, da je v tem času vreme v sredogorju zelo nestanovitno. »Ne samo na Veliki planini, tudi drugje. Res pa je, da nekateri obiskovalci Velike planine ne dojemajo kot sredogorje in se na pot odpravijo nepripravljeni,« je v pogovoru povedal Leon Keder, direktor družbe Velika planina, in pripomnil, da gre k sreči bolj za izjeme. »Večina naših obiskovalcev je primerno oblečena in pripravljena. Vsako takšno reševanje, kot je bilo s petka na soboto, je seveda medijsko odmevno, še zlasti če so vpleteni otroci.« Ker je Velika planina v zadnjem času doživela turistični razcvet, je zaradi več obiskovalcev tudi več reševanj. »Ali so ta reševanja pogosta ali ne, pa ne moremo oceniti, ker zanje v družbi nimamo statistike.«

Do koče peš in z nahrbtnikom na ramah

Kljub nedelovanju nihalke gostinsko-turistični obrati na Veliki planini delujejo. Gostišče Zeleni rob deluje med tednom do 16. ure, od petka do nedelje pa do 17. ure. Vse dni v letu in 24 ur na dan je odprt Domžalski dom, svoj delovni urnik ima tudi Jarški dom na Mali planini. »Prav tako lahko gostje še vedno najemajo počitniške hiše. Razlika je le v tem, da na planino ne bodo šli z nihalko, temveč peš,« je pojasnil sogovornik, ki je omenil tudi dovoz z avtomobilom, a le do dovoljene točke za vozila. Od tam naprej pa je treba do koče peš in z nahrbtnikom na ramenih.

Na planini je več koč, ki se oddajajo v najem. V bajtarskem naselju koč za najem ni, saj so v lasti kmeta, ki ima dogovor z bajtarjem, ki kočo uporablja v času, ko je živina v dolini. So pa zato koče, ki se oddajajo, dobesedno razmetane po Zelenem robu in v okolici Šimnovca oziroma zgornje postaje nihalke. Tudi zato vas nobena GPS-naprava ne bo stoodstotno pripeljala do njih. Kot je dejal Keder, je vsak lastnik koče dolžan poskrbeti za svoje obiskovalce. »Družba Velika planina na planini upravlja eno kočo. Z nekaj drugimi pa sodelujemo in za goste ponudimo vso potrebno podporo za dostop do koče,« je razložil direktor družbe in dodal: »Težava je v tem, da nekateri lastniki koč (posamezniki ali pravne osebe), ki niso registrirani za oddajanje koč, te oddajajo svojim zaposlenim oziroma gostom in jim ne ponudijo potrebnega servisa glede dostopa do koč. Posledično se njihovi gostje izgubijo.« Takšen je bil tudi zadnji primer petčlanske družine s tremi majhnimi otroki.