Odkar je leta 2016 na klop Manchester Cityja prišel Pep Guardiola, Arsenal meščanov v angleškem prvenstvu še ni premagal. Serije porazov topničarji niso prekinili niti na nedeljskem domačem obračunu, ki so ga pod vodstvom začasnega trenerja Freddieja Ljunberga izgubili z 0:3. To je bil že njihov peti zaporedni poraz proti sinje modrim, s čimer so izenačili najdaljši negativen niz proti kateremu od angleških prvoligašev. Petkrat zapovrstjo jih je namreč doslej ugnal le še Manchester United, ki mu je to uspelo v letih 1983 do 1985. »Manchester City se je sprehodil skozi tekmo. Vse skupaj je bilo prelahko. Še slabši so kot pod vodstvom Unaia Emeryja. Vsi vemo, da je Manchester City dobra ekipa, vendar Arsenal ne bi smel biti tako slaba,« s kritikami na račun Londončanov ni skoparil nekdanji nogometaš, danes komentator Chris Sutton.

Težavam Arsenala kar ni videti konca. Ekipa je po petem izgubljenem dvoboju na prvenstveni razpredelnici zdrsnila na deveto mesto, Ljunbergu in vodstvu kluba pa za nameček preglavice povzroča še muhasti zvezdnik Mesut Özil. Enaintridesetletnik je bil proti Cityju najslabši posameznik na igrišču, za podpovprečno predstavo pa bil nagrajen z zamenjavo v 59. minuti dvoboja. Zelenico je zapustil besen in ob žvižgih domačih navijačev. »Kako se odzove, je njegova stvar, s tem se bomo ukvarjali pozneje. Seveda si želim, da bi se moji nogometaši lepše obnašali,« je nič kaj športno obnašanje vezista pokomentiral Freddie Ljunberg.

Özil: Na Kitajskem zažigajo Koran

A Nemec turškega rodu je pozornost vzbudil že nekaj dni pred tekmo. Na družbenem omrežju twitter je objavil zapis, v katerem je obsodil ravnanje Kitajske proti tamkajšnji muslimanski manjšini Ujgurom. Turško ljudstvo, ki živi na vzhodu in v osrednji Aziji, sestavlja približno 45-odstotkov populacije province Xinjiang, v zadnjih letih pa je podvrženo siloviti politični indoktrinaciji, preganjanju in celo mučenju, kar pa kitajske oblasti odločno zanikajo. »Na Kitajskem zažigajo Koran, zapirajo mošeje, muslimanske verske šole so prepovedali, verske učitelje pa zapirajo drugega za drugim. Kljub temu muslimani po svetu molčijo,« je med drugim v tvitu zapisal Mesut Özil, jezen, ker zatiranju Ujgurov večjo pozornost posvečajo zahodni mediji kot muslimanski svet.

Zaradi Özilovega zapisa je kitajska državna televizija CCTV odpovedala neposredni prenos tekme med Arsenalom in Manchester Cityjem, tamkajšnjim nogometnim navijačem pa namesto tega ponudila posnetek obračuna med Tottenhamom in Wolverhamptonom. Pri Arsenalu, ki je zadnjih nekaj let na Kitajskem komercialno vse bolj aktiven – lani na primer je v Šanghaju odprl celo lastno restavracijo – so ukrepali hitro in se distancirali od zapisa svojega nogometaša. »Stališče, ki ga izraža Özil, je njegovo osebno. Kot nogometni klub se Arsenal od nekdaj drži načela, da se v politiko ne vmešava,« so na kitajskem družbenem omrežju weibu petim milijonom kitajskih sledilcev sporočili topničarji in skušali omiliti škodo.

Özilu netenje incidentov ni tuje

Kitajski navijači so kljub temu klub pozvali, da identično sporočilo objavi tudi na svojih angleških družbenih kanalih, Özila pa obtožili, da se vmešava v notranje zadeve njihove države. Poleg tega so splet preplavile fotografije kitajskih navijačev, kako uničujejo nogometašev dres, hrbet mu je obrnil celo njegov tamkajšnji navijaški klub Özil Tieba, ki šteje približno 100.000 članov. Še huje so se nekdanjega nemškega reprezentanta lotili kitajski mediji, ki so igralca obsodil lahkomiselnosti in zlorabe vpliva, tiskovni predstavnik ministrstva za zunanje zadeve Geng Shuang pa je igralcu očital, da je podlegel vplivu lažnih novic. »Gospoda Özila vabimo na obisk v Xinjiang. Če ima vest in loči dobro od slabega ter je zmožen objektivne presoje in poštenosti, bo videl drugačen Xinjiang,« je dejal Geng Shuang.

Nogometnemu zvezdniku netenje incidentov sicer ni tuje. Še preden je na noge dvignil Kitajce, je lani razburil nemško javnost, ki mu je zamerila srečanje in fotografiranje s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.