Improta, znan kot Marione, je v soboto na twitterju objavil skico, na kateri je nasmejan britanski premier Boris Johnson, oblečen v črtasto pižamo, ki teče skozi vrata, v rokah pa drži britansko zastavo. Vrata spominjajo na zloglasen vhod v Auschwitz, le da je nad vrati napis Evropska unija namesto napisa Delo osvobaja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Muzej se je na delo odzval dva dneva kasneje in opozoril, da je bila ideja, da delo osvobaja cinična iluzija, ki so jo dajali zapornikom v Auschwitzu in da sta ti dve besedi postali simbol človeškega sovraštva. Karikatura, na kateri je izkoristil ta simbol, je po njihovem žaljiva do žrtev holokavsta, so dodali.

»Pomisli na bolečino, ki jo mora povzročiti preživelim, ki so bili nekoč primorani vstopiti skozi za vrata. Ne bi se smelo sebično izrabljati simbola z namenom pridobivanja prepoznavnosti,« so še zapisali.

Improta je med drugim kot karikaturist delal za občino Rim, ki pa je zaradi sporne karikature že prekinila sodelovanje z njim. Da so sodelovanje prekinili, je potrdil tudi Improta, ki je dodal, da se je za to odločil sam.