Brezplačen programerski vikend za mlade, ki ga organizirata Zavod Vsak in ZPM Ljubljana Moste-Polje, je že drugi za najstnike, ki poteka v okviru programa večgeneracijskega centra Skupna točka. Vendar otroci niso le programirali, saj so se učili tudi odgovorne rabe tehnologije, spoznavali so poklice, ki vključujejo uporabo informacijsko-komunikacijskih tehnologij, ter svoja nova programerska znanja povezovali z umetnostjo in orientacijo v naravi. Da je bilo doživetje za otroke, stare od 11 do 16 let, tokrat res nepozabno, pa je poskrbela prva pošiljka snega, ki je okolico Vile Šumica, nekaj sto metrov od jezera Jasna, odela v pravljično belino.

Razveselili so se snega

Čeprav se iz vsebine dvodnevnega programa bere, da bodo otroci cele dneve za računalnikom, so se v prostorno sobo za prenosnike usedli šele v nedeljo zjutraj. »V petek, ko smo prišli v dom, smo si zvečer ogledali slovenski dokumentarni film Hekerji. Skupaj z otroki smo dobili kar nekaj zanimivih iztočnic za pogovor, ki je sledil po koncu filma,« je povedala Katja K. Ošljak, tudi slovenska ambasadorka Evropskega tedna programiranja, ki pod okriljem evropske komisije mlade spodbuja k pridobivanju digitalnih veščin. Mladostniki so tako med dinamičnim pogovorom o etiki v informacijski tehnologiji izvedeli, da lahko kljub dobremu namenu z aplikacijo ustvariš slabe posledice. »Največ pa so spraševali o hektivistih, kdo so etični hekerji, zelo jih je zanimala tudi skupina Anonymous.«

Sončno sobotno jutro so otroci po odličnem zajtrku začeli z lovom na kodo. V bližnjem zasneženem gozdu so jim učitelji pripravili kontrolne točke, opremljene s QR-kodami. »V skupinah po pet smo se podili po gozdu,« je dejal dvanajstletni Filip in odkrito priznal, da so se bolj kot lova za zakladom razveselili prvega snega. »Dekleta so bila bolj resna, fantje pa smo igro v gozdu izkoristili za kepanje. Seveda nismo zmagali, ampak imeli smo se pa morda tudi zato najbolje,« je hudomušno povedal najstnik, ki je program programiranja obiskal že drugič. Da so dekleta prevzela vodilno vlogo v ekipah, je potrdila Nejla, katere skupina se je najbolje izkazala. »Igro je sestavljalo več etap. V vsaki etapi smo poskusili čim hitreje najti točko, kjer je bila skrita QR-koda z uganko, ki razkrije lokacijo naslednje kontrolne točke. Najdeno kodo smo skenirali in ob tem prejeli programersko uganko ter koordinate naslednje lokacije,« je povedalo dekle in omenilo, da so s pravilnim odgovorom dobili podatek o novi etapi. Utrujeni, tudi od popoldanskega sprehoda do središča Kranjske Gore, kjer so si ogledali lučke in praznično okrašenost turističnega kraja, so mladi zvečer »popadali v posteljo«.

V družbi medijske umetnice

Zadnji dan druženja pa je bil zastavljen precej bolj resno. Kot je priznala vzgojiteljica Estera Popovič, ki v večgeneracijskem centru Skupna točka skrbi za številne zanimive programe, se otroci radi odzovejo na taka in podobna povabila. »Tudi otroku ustreza občasen umik od doma, šole. Kratke počitnice z vrstniki, ki se med seboj ne poznajo,« je povedala Popovičeva in dodala, da je znanje in zanimanje med otroki različno. In medtem ko so eni z velikim zanimanjem sledi navodilom Vesne Krebs, medijske umetnice, ki ustvarja tudi v Londonu, drugi zaradi snega zunaj niso mogli sedeti pri miru. »S prijateljema, s katerima skupaj programiramo avdiovizualno instalacijo s pomočjo programa Scratch in spletnih kamer, bomo nalogo izpeljali do konca in jo tudi preizkusili,« je hitel razlagat Filip in bil kljub temu v manjši dilemi, kako vse končati čim prej in se še zadnjič, pred ponedeljkom in šolo, pognati ven na sneg.