Striparna je pred leti že domovala v središču mesta, in sicer v kavarni Pritličje, kjer so – kot razlaga njen vodja Izar Lunaček – s prostovoljsko ekipo in brez najemnine ogromno dosegli. A ko prostovoljsko gorivo ni več zadostovalo za celovit pogon, so morali stripe začasno pospraviti. Odtlej so predstavitve izdaj enkrat na mesec prirejali na Vodnikovi domačiji.

»A ves čas smo se zavedali, da nujno potrebujemo prostor, kjer bo mogoče brskati med stripovskimi albumi. Novosti tudi sam skoraj nikoli nisem našel na spletu, kjer ti algoritmi ves čas ponujajo poznano. Največja presenečenja so se mi vedno zgodila v fizičnih striparnah,« pravi Lunaček.

»Prostor na Poljanski se je pokazal kot možnost ateljeja v kombinaciji s striparno. Zdaj bomo tam od jutra do večera delali štirje, zato tudi odpiralni čas ne bo problem.« Vsaj enkrat na mesec pa bodo po utečeni navadi organizirali pop-up striparske dogodke.

Tudi rabljeni stripi

V glavnem bo v Striparni mogoče najti stripe v angleščini. Šlo bo za izbor svetovne produkcije, med drugim za dela Francoza Joanna Sfarja, Američanov Mika Mignole in Eleanor Davis, Kanadčanke Nine Bunjevac, Japonca Osamu Tezuka… Ni strahu, da bi manjkali predstavniki odličnega francoskega, španskega in italijanskega stripa.

Ujeti bo mogoče tudi izbor novosti slovenske produkcije, sodelovali bodo predvsem z avtorskimi založbami, kot sta Stripburger in VigeVageKnjige. Poudarek pa bo tudi na otroškem programu, denimo z Ariolom in Calvinom in Hobbesom, delovni prostor si bo z Lunačkom namreč delila tudi pripovedovalka Ana Duša, ki bo tam vodila program za najmlajše.

»Novost bo tudi polica z rabljenimi stripi. Ko sem kje kupil pet stripov, sem vmes navadno ugotovil, da moram dva nujno obdržati za domačo knjižnico, tri pa lahko pogrešam. Te tri bo torej mogoče prinesti k nam, dobiti dobropis za nov nakup, nekdo drug pa bo katerega od tvojih rabljenih stripov za nižjo ceno lahko degustiral naprej,« še sklene Lunaček.