V prvem izbruhu je v treh primerih šlo za otroke, vsi drugi so bili odrasli, so navedli na spletni strani NIJZ. Prvi primer je bil vnesen iz tujine, od njega se je bolezen prenesla še na šest oseb (sekundarni primeri), od teh pa še na eno osebo (terciarni primer). Dve od teh oseb sta bili cepljeni, za ostale pa ni podatka o cepljenju.

V drugem izbruhu, ki ga je obravnaval NIJZ, so zbolele tri osebe, obravnavali pa so jih konec tedna v škofjeloškem zdravstvenem domu (ZD). Kot je za STA pojasnil direktor ZD Aleksander Stepanović, so jih bolniki o bolezni vnaprej obvestili, tako da so jih pregledali v izolirani sobi zdravstvenega doma in prenos na druge bolnike ni bil mogoč.

Možnost prenosov na njihove družinskega člane oz. tiste, ki so bili z njimi v stiku, pa obravnava NIJZ, je še pojasnil Stepanović.

Poleg omenjenih dveh izbruhov je bil zabeležen še en posamičen primer ošpic, za katerega pa ni znan vir okužbe, so zapisali na spletni strani NIJZ.

Še v sredo je NIJZ navajal, da so v Sloveniji letos potrdili 27 primerov ošpic pri slovenskih prebivalcih in dva pri tujcih.