Vodja Samoopredelitve Albin Kurti in vodja LDK Isa Mustafa sta se v preteklem tednu večkrat dobila, a se jima nikakor ni uspelo uskladiti glede tega, kdo ima pravico do položaja predsednika. Oba sicer poudarjata, da bosta nadaljevala pogovore, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Trenutnemu predsedniku Hashimu Thaciju se mandat izteče šele leta 2021.

Na Kosovu o predsedniku države odloča parlament, zato je to tudi ena od pomembnejših tem pred oblikovanjem vlade.

Samoopredelitev je sicer osvojila 32 sedežev v 120-članskem parlamentu, LDK pa 29.

Thaci je sicer za 26. december sklical ustanovno sejo parlamenta. Po pogovorih s poslanskimi skupinami bo izbral mandatarja za sestavo vlade, ki mora v roku 15 dni parlamentu predstaviti svojo vlado. Če mu to ne uspe, mora predsednik države v roku desetih dni predlagati novega kandidata. Če oblikovanje vlade ne uspe niti njemu, sledijo predčasne volitve.

Predčasne volitve oktobru so na Kosovu razpisali, ko je premier Ramush Haradinaj julija letos po skoraj dveh letih in pol odstopil s položaja. To je storil zaradi povabila posebnega sodišča za vojne zločine v Haagu na zaslišanje.

Haradinaj je bil namreč med vojno na Kosovu med letoma 1998 in 1999 eden od poveljnikov Osvobodilne vojske Kosova (OVK). Posebno sodišče se ukvarja z vojnimi zločini, ki naj bi jih med letoma 1998 in 2000 domnevno storili pripadniki OVK. Doslej so zaslišali več kot sto bivših pripadnikov OVK. Obtožnice niso vložili še nobene.