Ameriški časnik New York Times je pri tem v nedeljo navajal izjave več ljudi, ki so bili seznanjeni z incidentom, ko sta Kitajca izkoristila dobroto stražarja na vhodu v oporišče.

Glede na te navedbe sta se kitajska diplomata v spremstvu svojih soprog pripeljala pred vhod v oporišče v bližini Norfolka, stražar pa jima je nato naročil, naj obrneta in zapustita območje. Pri tem ju je sicer spustil preko zapornice, da bi lahko obrnila na za to predvidenem mestu v bližini.

Toda uslužbenca kitajskega veleposlaništva v Washingtonu sta nato nadaljevala svojo pot naprej v oporišče, se izogibala vojaškim policistom, ki so jima sledili, dokler ju ni ustavila cestna blokada iz tovornjakov. Kitajca sta trdila, da nista razumela navodil, ki sta jih dobila od vojaka na vhodu, a ameriških oblasti nista prepričala.

Kot je danes dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Geng Shuang, so obtožbe na račun dvojice "popolnoma v nasprotju z dejstvi". Pozval je ZDA, naj popravijo napako, ki so jo storile z izgonom.

Po Gengovih besedah je Peking že protestiral pri ZDA in pozval Washington, naj zaščiti "legitimne pravice in interese kitajskih diplomatov", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

To naj bi bilo prvič po 30 letih, da so ZDA izgnale kakšnega kitajskega diplomata zaradi suma vohunjenja. Eden naj bi bil sicer res tajni obveščevalec.