Sedaj je pravi čas za nadaljevanje tega projekta na način, da se v Nato povabi tudi Rusijo, kar bi odpravilo vrsto aktualnih težav. Na tak način bi se lahko zmanjšali stroški nameščanja kapacitet v Evropi, zavezništvo pa bi dobilo veliko večjo mednarodno kredibilnost in vpliv. Zakaj Rusije ni v zavezništvu, ZDA pa so, je nelogično, če vemo, da je Rusija geografsko v Evropi, da smo z njo od nekdaj bili povezani, da nas je osvobodila v svetovni vojni in da smo si z Rusijo v mnogočem bližji kot z ZDA. Ne pozabimo, da se Rusija spreminja na bolje, medtem ko ZDA ne kažejo pozitivnega razvoja. Zakaj bi bila lahko Rusija sovražnik Evrope, tudi ni jasno, saj Rusija ne more zavzeti Evrope in ji vladati, česar nikoli tudi ni nameravala. Enako Evropa ne more napasti in zavzeti Rusije, je tudi ne more in ne želi upravljati. Zato bi bila vojaška in tudi politična širitev EU z Rusijo, Ukrajino in preostalimi državami v evropski bližini logična in obojestransko koristna.

To bi bila pričakovana naslednja faza političnega in obrambnega razvoja Evrope, da bi na tak način kot največja svetovna gospodarska in vojaška sila prišli do končnega projekta, do končnega stanja planeta, na katerega že zelo dolgo čakamo in za katerega smo že dovolj pretrpeli. Namreč, tako nastala najvplivnejša svetovna entiteta bi lahko uresničila tisto, kar je vsem na planetu v največjo korist: najprej globalna denuklearizacija, torej uničenje prav vsega jedrskega orožja, in posledično razpustitev vojaškega zavezništva ter njegov prehod oziroma ustanovitev svetovne vojaško policijske enote za posredovanje v posameznih lokalnih sporih ali poskusih terorističnih dejavnosti. Pod okriljem OZN.

Popolna svetovna jedrska razorožitev je edina smiselna politična in vojaška perspektiva, edini smiseln cilj – neki konkreten cilj pa tako politika kot vojaška pamet vendarle morata imeti. Namreč, druga možnost je za vse zelo slaba: to je (namerna ali nenamerna) uporaba jedrskega orožja, ki bo uničila planet, tudi junake, ki ga bodo prvi uporabili. Oziroma večni strah pred tem in financiranje enormnih oboroževalnih stroškov na račun socialne in ekološke varnosti ljudi. Zato je trenutno stanje tragikomično, infantilno, neresno: najmočnejše in najbogatejše države zapravljajo ogromno denarja za nuklearne bombe, ki jih sploh ne smejo uporabiti, ker bi s tem uničili tudi sebe. Po drugi strani pa tudi v teh državah manjka denarja za osnovne potrebe ljudi in okolja. Stanje je nelogično in nesmiselno – poskušajte to razložiti otrokom. Dvomim, da bi razumeli, zakaj to počenjajo starejši, ki so bolj pametni in odgovorni kot oni.

Zato predlagam usmerjevalcem mladih v svetovni medijski kampanji za čisto in zdravo okolje, da gredo raje v kampanjo jedrskega razoroževanja, da bo sploh še kaj okolja ostalo in da bo predvsem na ta račun ostalo veliko denarja za zeleni preporod, ki je prav tako lahko dober posel, kot je dober posel izdelovanje vojaških samomorilskih naprav.

Močan ni, kdor ima jedrsko orožje, ki ga ne more uporabiti, ampak tisti, ki ima konkreten načrt, kako veliko bolje živeti brez njega.

Bojko Jerman, Dolsko