Potem ko so na svetovnem prvenstvu na Danskem leta 2015 osvojile srebrno medaljo, dve leti pozneje v Nemčiji pa bronasto, so rokometašice Nizozemske na Japonskem dopolnile svojo zbirko še z odličjem najžlahtnejšega leska. To jim je uspelo kljub trem porazom na turnirju, ki so jim ga zadale Nemke, Danke, povsem v uvodu pa tudi Slovenke. Te so bile od novih svetovnih prvakinj boljše v prvem krogu skupinskega dela (32:26), a se v nadaljevanju odrezale precej slabše in se od dežele vzhajajočega sonca poslovile z osvojenim 19. mestom.

Nizozemkam so v velikem finalu nasproti stale Španke, ki so v tekmo krenile izvrstno, vodile že za štiri gole (9:5), nato pa zabredle v hudo krizo. Na odmor so šle s tremi goli zaostanka (13:16), svoje tekmice pa lovile tudi večji del drugega polčasa. Ujele so jih šele v 59. minuti, ko je izid za dramatičen zaključek tekme na 29:29 poravnala Marta Lopez Herrero. A to je bil tudi zadnji gol igralk selektorja Carlosa Viverja, medtem ko je bila pri Nizozemkah po strelu s sedmih metrov uspešna Lois Abbingh in svoji ekipi prinesla prvi naslov svetovnih prvakinj. Abbinghova je sicer tekmo končala s sedmimi goli, z 71 zadetki na prvenstvu pa postala najboljša strelka tekmovanja. Dva gola več je v finalu prispevala njena rojakinja Estavana Polman, ki je bila okronana za najkoristnejšo igralko turnirja.

V dvoboju za tretje mesto so se zmage veselile Rusinje. Varovanke španskega strokovnjaka na ruski klopi Ambrosa Martina so v njem 33:28 (18:15) premagale sedaj že nekdanje svetovne podprvakinje Norvežanke. Za rusko vrsto je bila to že peta medalja na svetovnih prvenstvih, a sploh prva bronasta.