Stadion so zgradili na mestu nekdanjega nacionalnega stadiona, ki je OI gostil leta 1964. Novi stadion sestavlja pet nadstropij nad zemljo in dva pod zemljo, na platojih pa so nasajena drevesa, ki bodo poleti delala senco pred žgočim soncem. Streha je narejena tako, da ščiti ped sončnimi žarki in dežjem ter obenem omogoča dovajanje blagega vetra. Na stadion so gradbeniki namestili tudi 185 velikih ventilatorjev ter na osmih mestih pršilnike vode, poleg tega pa so zgradili tudi 16 klimatiziranih sob.

Ob otvoritvi je japonski premier Šinzo Abe izpostavil vrhunski in univerzalen načrt ter harmonijo z okolico. Priznani japonski arhitekt Kengo Kuma je stadion zasnoval na tradicionalnih tehnikah, pri čemer je pomemben gradbeni material les.

Novi stadion bo gostil odprtje in zaključek kot tudi atletska tekmovanja in nekatere nogometne tekme. Ne bo pa, kot je to običajno, stadion gostil zaključka maratona, saj so ga zaradi pričakovanih visokih temperatur in vlažnosti v prestolnici organizatorji prestavili na severni japonski otok Hokaido v Saporo.

Sprva je sicer na natečaju za nacionalni stadion v Tokiu zmagal projekt pokojne britanske arhitektke iraškega rodu Zahe Hadid, a je premier Abe leta 2015 izgradnjo futurističnega športnega objekta zaustavil zaradi previsokih stroškov (več kot dve milijardi ameriških dolarjev). Na ponovnem natečaju je nato decembra 2015 zmagal projekt Kume, katerega stroški pa so znesli 1,45 milijarde dolarjev. Hadidova je načrtovala, da bi bil stadion visok 70 metrov, zdaj pa višina znaša 47 metrov, saj so se pojavila kritike, da bi previsok stadion lahko iz zraka bodel v oči.

Prvo športno dogajanje na stadionu sicer sledi že prihodnji teden, ko bo 21. decembra v posebni ekshibicijski štafeti nastopil tudi nekdanji jamajški atletski zvezdnik Usain Bolt. Prvi tekmovalni športni dogodek pa bo finale japonskega nogometnega pokala, ki bo na sporedu 1. januarja prihodnje leto.