Samo v mestu Oran na zahodu Alžirije je policija aretirala skoraj 400 ljudi, ki so se udeležili mirnega protestnega shoda, je danes na twitterju sporočila alžirska liga za človekove pravice.

V Alžiriji so v petek v več mestih, med drugim tudi v prestolnici Alžir, potekali protesti proti izvolitvi nekdanjega premierja Abdelmadjida Tebbouneja za novega predsednika države. Tebboune je bil izvoljen za naslednika predsednika Abdelaziza Bouteflike, ki je aprila odstopil. Protestniki so prepričani, da so bile volitve prevara.

74-letni nekdanji premier je na četrtkovih predsedniških volitvah prejel 58,15 odstotka glasov podpore. Na volitvah se je za predsednika države potegovalo pet kandidatov, med njima še en bivši premier, 75-letni Ali Benflis, in nekdanji minister Azzedie Mihoubi. Vseh pet so protestniki zavračali kot "otroke režima".

Predsedniške volitve so v Alžiriji pripravili osem mesecev potem, ko je predsednik Abdelaziz Bouteflika, ki je Alžiriji vladal zadnjih 20 let, odstopil po pritisku množičnih protestov. V času Bouteflike je bil Tebboune minister za komuniciranje ter minister za stanovanjsko politiko, kratek čas je tudi bil premier.