Petčlanski slovenski družini, trem majhnim otrokom in dvema odraslima, ki so se v petek zvečer izgubili na Veliki Planini, so na pomoč priskočili reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kamnik. Matjaž Šerkezi, eden od reševalcev, je intervencijo oziroma potek akcije opisal na facebooku. Okoli sedme ure zvečer so se odzvali na klic, saj je peterica ostala ujeta na Zelenem robu. »V zametu pred konjsko leso nas potegne s ceste, naprej gremo peš,« je o poti v težavnih razmerah zapisal Šerkezi. »Ves čas je snežilo in močno pihalo, vidljivost je bila enaka ničli,« je dodal. Družina na mobitel ni bila dosegljiva, ker se jim je izpraznila baterija, zato so reševalci pri iskanju smeri uporabili topografsko karto.

S še enim reševalcem sta se prebila do Zelenega roba ter premraženo družino našla v drvarnici zaprte gostilne. »Šli smo v zavetišče GRS, se pogreli in odpravili proti avtu. Malega, ki je imel tri leta, sem naložil v nahrbtnik. Joka, a potem mu je toplo in zaspi. Prvošolko držim za roke,« doda Šerkezi. Tretji reševalec je v vmesnem času izpod snega izkopal avto in ga obrnil. Poškodovanih ni bilo.

»Naslov po Googlu ni dovolj!«

Med sestopom so reševalci naleteli na še en par, ki je z vrečko v roki gazil proti Stanu, v kočo, kjer sta imela rezervacijo. Nista točno vedela, v katero, imela pa sta njen naslov. Reševalci so jima svetovali, naj se raje obrneta, saj so razmere na planini obupne. Pomagali so jima še pri vleki avta po globokem snegu do Kranjskega Raka.

Reševalec Šerkezi na koncu zapisa vse tiste, ki na Veliki planini oddajajo koče, poziva, naj goste poučijo o nevarnostih planine in jim podajo prave informacije o lokaciji koče ali pa jih do nje pospremijo. »Naslov po Googlu ni dovolj,« se jezi. »Predvidevam, da si lahko reševalci na planini za praznike postavimo kar bazni tabor,« se je še na pol pošalil. »Nihalka ne vozi, lastniki kočic služijo, GRS pa rešuje in krog življenja je zaključen,« je še dodal.

V začetku decembra so pri tehničnem pregledu nosilnih vrvi nihalke na Veliko planino ugotovili, da so varnostno neustrezne in jih je treba menjati. Nihalka tako ne bo delovala predvidoma do sredine januarja.