Približno osem mesecev po njegovem strmoglavljenju je sodišče v Kartumu 75-letnega al Baširja obsodilo zaradi korupcije in pranja denarja ter zaplenilo njegovo premoženje.

Kot je pojasnil sodnik v Kartumu, pa 75-letnemu al Baširju ne bo treba v zapor zaradi njegovih let, ampak bo kazen prestajal v zavodu za rehabilitacijo, poroča AFP.

Sojenje se je začelo sredi avgusta, obsojen pa je bil zaradi korupcije in nezakonitega kopičenja bogastva. Nekdanji sudanski predsednik je na sojenju priznal, da je od savdske kraljeve družine prejel 25 milijonov ameriških dolarjev.

Sudanska vojska je Baširja, ki je bil na oblasti tri desetletja, po množičnih protestih z zahtevo za njegov odstop strmoglavila 11. aprila. Maja je sudansko tožilstvo proti njemu vložilo tudi obtožnico zaradi krvavega zatiranja protestov, ki je terjalo več življenj.

Al Baširju zaradi njegove vloge v pokolih v pokrajini Darfur želijo soditi tudi na Mednarodnem kazenskem sodišču (ICC) v Haagu, ki je leta 2009 in 2010 izdal priporne naloge zaradi obtožb o vojnih zločinih, zločinih proti človeštvu in genocida v pokrajini Darfur.