Še tekme 11. kroga in za moštvi v ligi ABA bo prva polovica rednega dela sezone. Slovenska moštva so z doseženim do zdaj lahko zadovoljna, saj sta Olimpija in Primorska pri vrhu, medtem ko je Krka zasidrana na sredini lestvice. Ljubljančani in Novomeščani se bodo jutri pomerili v Stožicah, medtem ko bo Primorska na delu nekaj ur pred njimi proti Igokei.

Olimpija v Stožicah v ligi ABA še brez poraza

Še pred kratkim so obračuni med Olimpijo in Krko veljali za prave derbije, v zadnjem obdobju pa so izgubili privlačnost. Delno je za to kriva Primorska, ki je lani postala prvo moštvo v državi, delno pa kluba kar sama, saj sta tavala v povprečju. Po združitvi s Cedevito so pri Olimpiji pokazali željo, da se začne v Ljubljani pisati odmevna evropska zgodba, medtem ko pri Krki ni večjih ambicij, da bi se klub boril za vrh jadranske lestvice. Tako eni kot drugi v obračun prihajajo s slabo popotnico. Zmaji so izgubili zadnja dva obračuna, saj sta jih na kolena spravila Budućnost in Nanterre, medtem ko je dolenjsko moštvo moralo premoč priznati Mornarju in Primorski.

V vlogi favorita je Olimpija, pri kateri na naslednjih štirih obračunih lige ABA proti Krki, Megi, Ciboni in Igokei odkrito računajo na poker zmag. Če želijo Ljubljančani v polfinale jadranskega tekmovanja, je to tudi razplet, ki ga potrebujejo. »Prihajajo štiri tekme, ki so za nas zelo pomembne in na katerih enostavno moramo zmagati, če želimo doseči zadani cilj. Krka je v tej sezoni že dokazala, da lahko premaga vsakogar. Prisiliti jo bomo morali v naš ritem igre ter ohraniti Stožice nedotaknjene. Tekme se že veselim, saj gre za slovenski derbi, na katerem že dolgo nisem zaigral,« je povedal Olimpijin Edo Murić, ki je dres Krke nosil med letoma 2010 in 2014. Trener Slaven Rimac pa si zmage želi predvsem v luči povrnitve samozavesti po izpadu iz evropskega pokala.

Po zasluženem porazu proti Mornarju je Krko ohrabril obračun med tednom proti Primorski v državnem prvenstvu, ko so Koprčani do zmage prišli srečno po trojki Stephena Holta ob zvoku sirene. Trener Vladimir Anzulović od prihoda poskuša dvigniti fizično pripravljenost igralcev, a je to med sezono zelo težko. »Olimpija je favorit, tudi zato, ker je na zadnji domači tekmi prepričljivo premagala Crveno zvezdo. Mi smo na zadnji tekmi pokazali napredek tam, kjer smo si ga želeli. Če bo tako tudi v Ljubljani, se lahko nadejamo dobre predstave,« je razmišljal Vladimir Anzulović. Eden tistih, ki je v letošnji sezoni precej dolžan, je Paolo Marinelli, ki je dejal, da mora Krka v prvi vrsti prikazati napredek v igri in ne ponavljati napak. Nato pa je dodal nekaj besed tudi o nasprotniku. »Olimpija je v letošnji sezoni odlična in igra dobro tako v ligi ABA kot v evropskem pokalu. V obračun moramo iti samozavestno in z mislijo, da lahko s porazom malo izgubimo, z zmago pa veliko pridobimo.«

Pri Primorski zanikajo, da je stanje alarmantno

Čeprav bo Primorska proti Igokei igrala za izjemno drugo mesto po prvi polovici rednega dela lige ABA, pa vse bolj skrbijo vztrajni glasovi iz Kopra, da so finančne težave vse večje. V slovenskem obalnem klubu pravijo, da zamude z izplačili obstajajo, a da stanje nikakor ni alarmantno. Igralci naj bi trenirali povsem normalno, nihče od njih pa ne razmišlja o odhodu, še poudarjajo. Kljub temu se zdi, da se vse bolj uresničujejo besede tistih, ki so po združitvi Lastovke in KOŠ Kopra govorili o muhi enodnevnici. Letošnja sezona naj še ne bi bila pod vprašajem, kako bo z naslednjo, pa je že druga stvar. »Za Igokeo bo to zelo pomembna tekma v boju za obstanek, zato bo pod velikim pritiskom. Mi smo samozavestni, saj smo v dobrem položaju, ki ga želimo zadržati. V Laktaših lahko veliko pridobimo,« je pred tekmo povedal trener Primorske Jurica Golemac, ki je sicer v zadnjem obdobju med vrsticami že večkrat namignil, da v klubu ni vse tako, kot bi moralo biti.

Liga ABA, 11. krog, danes ob 18. uri: Mornar – Mega, ob 20. uri: FMP – Budućnost, jutri ob 12. uri: Igokea – Primorska, ob 18. uri: Zadar – Crvena zvezda, ob 20. uri: Olimpija – Krka, Partizan – Cibona.