Trinajsto mesto v petek, trinajstega decembra, za Jakova Faka na tekmi na Tirolskem ne bi bilo nič posebnega, če ne bi gledali statistike. Trinajsto mesto z 42 sekundami zaostanka za kraljem lanske sezone J. T. Boejem je zelo spodbuden dosežek, čeprav za olimpijskega podprvaka nič posebnega. Vseeno je bil blizu deseterici, kjer že od lanskega decembra ni bil. Vse je v biatlonski »ničli«. Ta pa kaže, da niti zanj, niti za Klemena Bauerja (25. mesto), niti Miho Dovžana (50. mesto) petek, trinajsti, ni bil posebno srečno obarvan.

Vsi trije najboljši slovenski biatlonci so zadeli vseh deset tarč, kar se redko posreči. V rahlem sneženju in dobrih razmerah je bilo podobnih junakov še kar nekaj (11/60 najhitrejših). Vendarle pa strelske ničle, tako želene v biatlonu, še posebno Bauer jih šteje na prste ene roke v karieri, v smučini niso zmogli potrditi še z boljšimi dosežki. To je tista nesrečna okoliščina. Seveda so za vse tri to naj dosežki te sezone, vendar so ob majhnih časovnih razlikah vsi zaradi ničle in tega izkupička tudi razočarani. Fak je bil v smučini komaj med tridesetimi najhitrejšimi po analizi tekaških časov, Bauer komaj med šestdesetimi, Dovžan še nižje, kar pa zagotovo ni raven njihovih pričakovanj. Je vzrok priprava smuči, ki je na Švedskem z novim ruskim glavnim serviserjem zelo šepala in bila vzrok slabega dne na 20 km? Na Tirolskem je mesto šefa servisa znova prevzel stari šef Anže Globevnik. Vseeno pa tekaška statistika kaže, da je vzrok morda bolj kompleksen. Jutri sledi zasledovalna tekma. Rok Tršan ter biatlonke Lea Einfalt, Nina Zadravec in Polona Klemenčič se niso uvrstili na dodatno tekmo šestdesetih, kjer bo z več streljanja natančnost odlična podlaga za prehitevanje.

Tekači in tekačice imajo boljšo bero dosežkov ob začetku zime, z dvema uvrstitvama Katje Višnar in Anamarije Lampič. Sedaj v švicarskem Davosu s peterico slovenskih predstavnikov. Ob Anamariji Lampič, Katji Višnar in Mihi Šimencu, ki so tekli že na Finskem, se bosta Vesna Fabjan in Alenka Čebašek prvič soočili z elito to zimo. Lampičeva in Šimenc sta bila pretekli teden na višinskih pripravah v Livignu. Preostale tri, Katja Višnar in Vesna Fabjan z dvojno zmago v sprintu ter Alenka Čebašek s četrtim in petim mestom na sprintu in 10 kilometrov, so pripravljenost za Davos testirale na tekmi OPA Alpskega pokala na Pokljuki v družbi 350 tekačev in tekačic iz 26 držav. »V Davosu so odlični pogoji, le običajnega sonca ni, napovedano pa je sneženje, kar nam ni najbolj všeč, a vseeno nestrpno čakam tekmo,« je motivirana Lampičeva z visokimi pričakovanji na drsalnem sprintu in tudi na 10 km na daljši razdalji. Davos bo tudi generalka za Planico v prihodnjem tednu.