Danes mineva že 18. dan, odkar moška rokometna reprezentanca Slovenije po prekinitvi sodelovanja z Veselinom Vujovićem nima selektorja. Ta bo sicer znan šele v torek, 17. decembra, že nekaj časa pa je jasno, kaj Vujovićevega naslednika čaka v zadnjih dneh decembra in uvodnih dneh januarja pred začetkom evropskega prvenstva od 9. do 26. januarja 2020, ki ga bodo prvič v rokometni zgodovini gostile kar tri države (Švedska, Norveška, Avstrija) in na katerem bo prvič nastopilo 24 reprezentanc namesto dosedanjih 16.

Že dan po božiču se bodo slovenski reprezentanti zbrali v tradicionalni pripravljalni bazi v Zrečah. Mnogi igralci iz tujine bodo zaradi klubskih obveznosti prišli z veliko zamudo, nekateri med njimi pa se bodo pripravam pridružili šele po novem letu. Novi selektor v Zreče seveda ne bo povabil vseh 28 igralcev s širšega seznama tistih, ki imajo pravico nastopa na Euru 2020, ampak naj bi na priprave povabil 20 ali 21 igralcev. Potem ko se je moška izbrana vrsta domači javnosti predstavila konec oktobra v okviru tedna EHF na tekmah proti Nizozemski v Ormožu (ob odprtju prenovljene dvorane na Hardeku) in Srbiji v Mariboru (na osnovi dogovora z avstrijsko zvezo, ki je proti istima nasprotnikoma igrala v bližnjem Gradcu), bo tudi pred odhodom na EP odigrala pripravljalni tekmi v domovini.

Potem ko bo novi selektor inavguriran zgolj devet dni pred začetkom sklepnih priprav v Zrečah za najpomembnejše tekmovanje za Slovenijo v okviru projekta OI 2020 v Tokiu (najprej nastop na olimpijskih kvalifikacijah in nato še na igrah na Japonskem), bo imel generalko oziroma debi pred odhodom na Švedsko (odhod 8. januarja) na tekmah proti Severni Makedoniji in Črni gori. Slovenska reprezentanca se bo v petek, 3. januarja, ob 19. uri v športni dvorani v Slovenj Gradcu pomerila s Severno Makedonijo, naslednji dan ob 17. uri pa v dvorani Polaj v Trbovljah še s Črno goro. Obe reprezentanci bosta nastopili tudi na bližnjem evropskem prvenstvu: Severna Makedonija v skupini B na Dunaju s Češko, Avstrijo in Ukrajino, Črna gora pa v skupini A v Gradcu s Hrvaško, Belorusijo in Srbijo.

Izbira gostiteljev januarskih pripravljalnih tekem v Sloveniji z reprezentancama iz nekdanje skupne države Jugoslavije ni bila niti težka niti naključna. To potrjujejo tudi besede direktorja moške članske reprezentance Uroša Mohoriča: »S kluboma iz Slovenj Gradca in Trbovelj smo že v preteklosti odlično sodelovali in izkazala sta se kot odlična gostitelja. Z njuno izbiro se Rokometna zveza Slovenije še naprej drži svojega vodila, da slovenska moška reprezentanca nastopa širom Slovenije in tako pomaga popularizirati rokometno igro tudi v morda nekoliko manjših klubskih sredinah.«