Karavana svetovnega pokala v smučarskih skokih se je ustavila v Klingenthalu na vzhodu Nemčije ob meji s Češko, kjer so prvič letos skupaj zbrani moški in ženske. Današnji dan na 140-metrski skakalnici sta zaznamovala sneženje in veter. Moški del slovenske reprezentance je v obeh serijah za trening zapustil boljši vtis, kot je bil nato izkupiček v kvalifikacijah za nedeljsko tekmo posameznikov, medtem ko bo jutri moštvena preizkušnja, oba dneva pa začetek ob 16. uri. Če so se Slovenci na treningu uvrščali med najboljših deset – v prvi seriji je bil Anže Semenič tretji (133,5 m) in Peter Prevc šesti (131 m), v drugi pa Peter Prevc peti (135 m) in Anže Lanišek sedmi (137 m) – jim v kvalifikacijah dosežkov ni uspelo ponoviti. Najboljši je bil Timi Zajc na 13. mestu, potem ko je bil na treningu zadržan s skokoma 121,5 m (24. dosežek) in 130 m (16.). Peter Prevc je bil 15., Anže Lanišek 18., Anže Semenič 23., Domen Prevc 25., Rok Justin 40., medtem ko je Tilen Bartol z 51. mestom izpadel v konkurenci 61 skakalcev.

Bertoncelj: Ekipa je delovala boljše kot v Rusiji

»Skoki Slovencev so bili povprečno solidni. Ekipa je delovala boljše kot pred tednom dni v Nižnem Tagilu v Rusiji. Nekateri fantje so zelo občutljivi za dolga potovanja z letalom in menjavo časovnih pasov. Peter Prevc je v konstantni formi in jeklen, zato ga nič ne zmede, čeprav je imel v kvalifikacijah zelo malo pomoči vetra. V podobnih pogojih je skočil tudi Timi Zajc. Anže Lanišek nas je prijetno presenetil s tremi konstantnimi skoki, potem ko so mu v Rusiji začele pohajati moči. Anže Semenič je bil odličen na treningu in soliden v kvalifikacijah. Domen Prevc in Rok Justin sta izpolnila dnevno nalogo. Tilen Bartol je po dolgem potovanju v Rusijo, ko je imel veliko ur pokrčene noge, znova začutil bolečine v kolenu,« je danes v telefonskem pogovoru pojasnil slovenski selektor Gorazd Bertoncelj. Odločil je, da bodo na jutrišnji ekipni tekmi v naslednjem vrstnem redu nastopili Lanišek, Semenič, Zajc in Peter Prevc. »Na ekipni tekmi je cilj boj za stopničke, a bo treba pokazati boljše skoke kot v kvalifikacijah, biti konstanten in imeti enakovredne vremenske razmere. Želja za nedeljsko tekmo je čim več tekmovalcev s točkami svetovnega pokala,« je končal Bertoncelj.

Razlika med treningom in kvalifikacijami je bila tudi v vetrovnih razmerah. Medtem ko je za trening vsem pihal močan vzgonski veter (največji odbitek je bil 21,8 točke pri Čehu Koziseku), se je v kvalifikacijah umiril in tudi spreminjal smer. Ker je bilo tudi zaletišče nizko, je bila celotna serija s precej krajšimi skoki. Še najdlje sta ob izdatni pomoči vzgonskega vetra skočila Poljak Piotr Zyla (odbitek 10,2 točke) in Finec Antti Aalto (odbitek 15,1 točke) – 135,5 metra. To je 3,5 metra krajše od skokov Japonca Rjoja Kobajašija, ki je bil najboljši v obeh serijah za trening, kvalifikacije pa je končal na šestem mestu. Avstrijcu Stefanu Kraftu je za zmago v kvalifikacijah in ček za 3000 švicarskih frankov zadostoval že skok 129,5 metra, saj je imel le 0,9 točke odbitka za veter. Za primerjavo: Semenič odbitek 0,4 točke, P. Prevc 1,4, Zajc 2,2, Bartol 2,9…

Tande šepajoč odkorakal iz izteka

Norvežan Daniel Andre Tande, vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, se je med pripravo na prvi skok za trening na vrhu zaletišča s smučko po levem gležnju tako močno udaril, da je iztek ob hudi bolečini zapustil vidno šepajoč. V drugi seriji ni skočil, ker je z ledom hladil gleženj, v kvalifikacijah pa je pristal pri 117 metrih in zasedel 44. mesto. Skakalci so se razveselili novice, da bodo odpadlo tekmo iz Ruke, ki jo je 1. decembra odpihnil veter, nadomestili 28. februarja v Lahtiju.

Ker je v Klingenthal dopotovalo le 40 skakalk, danes sploh niso imele kvalifikacij za jutrišnjo tekmo ob 12. uri, ampak le tri serije za trening. Izmed Slovenk je bila najboljša Ema Klinec, ki je imela v prvi seriji četrti dosežek (121 m, najboljša Avstrijka Chiara Hoelzl – 134 m), v drugi prvega (140 – druga daljava dneva) in v tretji tretjega (123,5 m, najboljša Avstrijka Irena Iraschko Stolz – 142 m).