V četrtek je gibanje Petki za prihodnost, ki ga je navdihnila mlada švedska aktivistka Greta Thunberg, na twitterju pozvalo k novim masovnim protestom mladih in njihovih somišljenikov po vsem svetu. Kot so poudarili, so to sredo pogajalci več kot 300 podnebnih aktivistov z vsega sveta vrgli s COP25 v Madridu, potem ko so s protestom zahtevali spoštovanje pravic žensk in avtohtonih prebivalcev ter odločno podnebno ukrepanje.

"Medtem ko so civilno družbo vrgli s COP25, so lobisti fosilne industrije ostali notri. Tega ne moremo sprejeti," so poudarili. Zapisali so tudi, da so zaključki konference "nezadostni" in da so "boleč prikaz, kako malo je politikom mar za planet".

V sredo je pogajalce na podnebni konferenci nagovorila Thunbergova, ki je bogatim državam očitala, da najdejo vedno nove načine za izogibanje dejanskemu podnebnemu ukrepanju. Greto je na konferenci spremljala skupina mladih aktivistov z vsega sveta, ki so po njenem nagovoru vstopili v dvorano in od delegatov zahtevali takojšnje ukrepanje. Organizatorji so jih odstranili iz dvorane ter pri tem po navedbah gibanja Petki za prihodnost "nadlegovali in brcali".

Mladi so odločevalcem danes sporočili, da se ne bodo pustili utišati, in so v Madridu ponovno zasedli pogajalsko dvorano. Ob tem so politikom sporočili: "COP se nam je izneveril!"

Podprli so jih somišljeniki na podnebnih shodih po vsem svetu. Pred poslopjem parlamenta so se znova zbrali tudi mladi v Ljubljani, ki so sicer zaradi slabega vremena malo zamudili, a vztrajali okoli dve uri, kot so sporočili organizatorji, gibanje Mladi za podnebno pravičnost.

Thunbergova je svoj 69. zaporedni teden podnebnega protesta izvedla s somišljeniki v italijanskem Torinu. Tam je poudarila, da COP25 ne bo izpolnil pričakovanj. "Srečanje COP25 je skoraj že mimo in na žalost že vemo, kako se bo končalo," je dejala. Politični odločevalci se po njenem še naprej želijo izogibati odgovornosti. "Poskrbeti moramo, da jim to ne bo uspelo," je dodala.