Med prazniki se poveča uporaba pirotehnike, a se število nesreč in poškodb, povezanih z njo, iz leta v leto znižuje, so zadovoljni slovenski policisti, inšpektorji, zdravniki in gasilci, ki vseeno opozarjajo na varno in uvidevno rabo teh izdelkov. »Petarde različnih oblik in moči druge in tretje kategorije so pri nas prepovedane. Povzročijo lahko najhujše nesreče z opeklinami, raztrganinami, izgubo sluha ali vida, tudi amputacijo prsta ali roke,« je Daniel Jug s policije naštel potencialne posledice nepravilne rabe pirotehnike.

Izjemno nevarni so tudi nestabilni, doma narejeni pirotehnični izdelki. Največkrat so poškodovane roke in obraz, ga je dopolnil dr. Simon Herman, travmatolog na UKC Ljubljana. Roke se običajno poškodujejo, če izdelek eksplodira prehitro, v najhujšem primeru je treba prst ali roko amputirati, pri poškodbah obraza gre običajno za opekline ali poškodbe oči. »V UKC Ljubljana smo lani obravnavali pet pirotehničnih poškodb, najmanj v zadnjih 19 letih!« je opozoril na uspešen rezultat preventivnih akcij. »Pri uporabi pirotehnike je potrebna podobna zbranost in odsotnost psihoaktivnih snovi kot pri vožnji, saj so lahko posledice v nasprotnem primeru enako tragične,« je dejal.

Tri hude poškodbe

Poškodovani so v večini primerov moškega spola, veliko jih je mladoletnikov, najpogostejši razlogi za nastanek poškodb pa so eksperimentiranje s pirotehničnimi snovmi, neodgovornost posameznika ter neupoštevanje navodil proizvajalca. Med 1. decembrom lani in 10. januarjem letos so policisti obravnavali tri hude telesne poškodbe, zasegli 6071 kosov prepovedanih izdelkov, ugotovili 66 kršitev določb zakona o eksplozivnih in pirotehničnih izdelkih (ZEPI), 35 kršitev so storili mladoletniki. Kazni za kršitve so od 400 do 1200 evrov ter zaseg izdelkov. Obravnavali so še 18 primerov poškodovanja premoženja, denimo cvetličnih korit, okenskih stekel, poštnih nabiralnikov, zabojnikov za smeti… »Da je pok močnejši, zadnja leta pirotehniko mečejo tudi v koše za smeti, ogenj pa je nevaren tudi za bližnje avte in stavbe,« je o »inovativnosti« prekrškarjev povedal Robert Okorn z Gasilske brigade Ljubljana. V zadnjih dneh so morali gasiti več takih požarov.

Policija odsvetuje nakup prepovedanih petard prek spleta iz tujine, pa čeprav je ta možen. »Takšen nakup je sporen zlasti zaradi tega, ker so ti izdelki pri nas prepovedani,« je pojasnil Igor Juršič z Inšpektorata za notranje zadeve. Pošiljanje teh izdelkov po pošti je prepovedano. Juršič je za december napovedal povečano število nadzorov osmih inšpektorjev, ki pri registriranih trgovcih preverjajo predvsem urejenost prodajnih mest, dovoljenja, označevanje izdelkov ter morebitno prodajo prepovedanih izdelkov. Lani so ugotovili 18 kršitev prodaje, pri registriranih trgovcih pa sicer niso ugotovili prodaje pod pultom prepovedanih izdelkov. Juršič opozarja še, da če v sosednjih državah, Avstriji, Hrvaški, kupimo izdelke, ki so tam v prosti prodaji, pri nas pa prepovedani, smo v prekršku takoj, ko pridemo v domovino.