Po poročanju ruskih tiskovnih agencij so požar na letalonosilki Admiral Kuznecov, ki je bila na popravilu v ladjedelnici pri kraju Murmansk, pogasili davi. Gasilci so nato preiskali območje za morebitnimi drugimi žarišči.

Požar naj bi izbruhnil v enem od prostorov v podpalubju, po prvih domnevah med varjenjem. Pri tem je umrl eden od pripadnikov ruske mornarice, ki je skušal pogasiti požar. Truplo častnika pa so našli danes na območju, kjer naj bi izbruhnil požar.

Po pisanju ruskega časnika Komersant naj bi požar izbruhnil, ko je vroča kovina padla po jašku in prišla v stik s kupom smeti v spodnjem nadstropju. Med smetmi naj bi bila tudi oljnata cunja. Ker so med popravilom odstranili požarni alarm, se je požar lahko zelo hitro širil, ne da bi kdo to opazil.

V četrtek so oblasti odprle preiskavo, ali je požar izbruhnil tudi zaradi kršenja varnostnih predpisov.

Na krovu tudi civilni strokovnjaki

Na krovu ladje so bili poleg posadke tudi civilni strokovnjaki, skupaj več kot 400 ljudi. Obseg škode zaenkrat ni znan, po pisanju Komersanta pa naj bi bili poškodovani predvsem kabli, ki naj bi jih že po načrtu zamenjali v okviru popravil.

Letalonosilka, ki je bila splavljena leta 1985, polno operativna pa je od leta 1995, je na prvem večjem remontu od leta 1997. Na popravilu je že okoli dve leti, poškodbe pa je utrpela že lani v nesreči v ladjedelnici pri Murmansku, ko je pri padcu žerjava umrl človek. Dela na ladji bi morali predvidoma končati do konca prihodnjega leta, ruski mornarici pa naj bi se znova pridružila leta 2021, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Ladja je bila leta 2016 in v začetku leta 2017 nameščena v Sredozemskem morju, kjer je sodelovala v napadih v Siriji v podporo režimu predsednika Bašarja al Asada.