Zaradi burje je prepovedna promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton na vipavski hitri cesti. Prepoved velja med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina, piše na spletni strani prometnoinformacijskega centra.

Sicer je zvečer in ponoči mogoče po celotni Sloveniji pričakovati padavine. Po nižinah Primorske bo deževalo, drugod snežilo. Predvidoma bo zapadlo od 5 do 15 centimetrov snega, na Gorenjskem, Notranjskem in Kočevskem tudi več kot 20 centimetrov južnega snega. Burja bo gradila snežne zamete. Padavine bodo po podatkih agencije za okolje do jutra povsod ponehale.

Ponekod po državi se sneg oprijema vozišča. Tako na prometnoinformacijskem centru pričakujejo, da bo promet počasnejši kot običajno. Zaradi snega in nizkih temperatur je ponekod možnost poledice. Na delu bodo plužne in posipne skupine, zato bo potovalni čas daljši kot običajno. Voznike pozivajo, naj vožnjo prilagodijo razmeram na cesti in se na pot ne odpravijo brez ustrezne zimske opreme.

Cesta čez prelaz Vršič in prelaz Korensko sedlo je zaprta. Na prelazih priporočajo uporabo verig. Verige so obvezne na cesti Predel-Bovec, na cesti Kalce-Godovič in na prelazih Ljubelj ter Jezerski Vrh.

Za vsa tovorna vozila je zaradi vremenskih razmer prepovedan promet na cesti Žaga-Kobarid, med Srpenico in Trnovim ob Soči. Za priklopnike in polpriklopnike je prepovedan promet na cesti Godovič-Črni Vrh-Col, Spodnja Idrija-Godovič ter na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje in Petrina.

Padal leden dež

Popoldne je na Jesenicah in Lancovem padal leden dež, zgodil se je zdrs tovornega vozila. Zaradi tega je bila na Lancovem zaprta regionalna cesta Kamna Gorica-Radovljica.

Obeti: V nedeljo in ponedeljek bo predvsem v severovzhodni Sloveniji delno jasno, drugod pretežno oblačno. Na Primorskem in Notranjskem bo občasno rahlo deževalo. V nedeljo zjutraj in dopoldne bo ponekod po nižinah še megla. V višjih legah in po nižinah predvsem vzhodne Slovenije bo pihal jugozahodni veter. Topleje bo.

Snežne razmere v visokogorju

Nevarnost snežnih plazov je trenutno v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov zmerna, druge stopnje, nižje pa majhna, prve stopnje, a se bo čez dan zaradi sneženja povečala. Veliko je zametov in opasti, ki se lahko predvsem na strmejših pobočjih sprožijo večinoma le pod večjo obremenitvijo snežne odeje.

V četrtek je v gorah zapadlo od 5 do 15 centimetrov suhega snega, najmanj v vzhodnem delu naših gora, največ v Julijskih Alpah. Novi sneg je rahel in močno spihan. Podlaga je večinoma skorjasta ali trda, le v zatišnih legah visokogorja mehka. Danes čez dan se bodo snežne razmere hitro spreminjale.