Avstralska igralka, ki so ji leta 1992 prvič diagnosticirali raka, je na novembrski dražbi prodala nekaj svojih osebnih predmetov, kot je slavna usnjena jakna, ki jo je nosila v svojem najbolj znanem filmu Briljantina. Del sredstev, ki jih je zbrala na dražbi, je bil namenjen centru za raziskave rakavih bolezni, ki ga je igralka leta 2012 odprla v Melbournu, a le slab mesec po dražbi je slavno jakno dobila nazaj.

Olivia Newton John je usnjeno jakno nosila v zaključnem prizoru muzikala Briljantina leta 1978, v katerem je skupaj z Johnom Travolto prepevala skladbi You're the one that I want in We go together. Kot poročajo tuji mediji, je neimenovani milijarder, ki naj bi sicer deloval na področju zdravstva, usnjeno jakno kupil za 218.000 evrov, a se je očitno odločil, da z njo nima kaj početi. Kot je povedal v videu, ki se je pojavil na spletu, v njem je njegov obraz prekrit, jakna ne bi smela zgolj viseti v omari nekega milijarderja, ki bi se nato lahko s tem hvalil pred drugimi.

»Verjetnost, da premagamo ponavljajočega se raka z novimi terapijami je tisočkrat večja, kot pa če se nekdo kar tako pojavi, kupi tvoj najbolj znani in dragoceni predmet in ti ga nato vrne,« je nejasno dejal milijarder. Na omenjeni jesenski dražbi so tako skupno zbrali 2,2 milijona evrov, na njej pa je 71-letna igralka prodala več kot 500 predmetov, ki so tako ali drugače zaznamovali njeno kariero, od kostumov, nagrad do nakita in drugih predmetov.

Za slabih 150.000 evrov so na primer prodali slavne oprijete usnjene hlače, ki jih je nosila skupaj z usnjeno jakno v omenjenem prizoru, rožnato jakno z napisom Pink Ladies pa so prodali za 45.000 evrov, kar je 25-krat več od njene ocenjene vrednosti. Med bolj zaželenimi predmeti je bil še poster za film Briljantina s podpisi igralske zasedbe, za katerega so zbrali 57.000 evrov.

Igralka, ki so ji leta 1992 prvič postavili diagnozo raka dojk, je lani sporočila, da je enako diagnozo dobila še tretjič. Takrat so zdravniki našli tumor v spodnjem delu hrbta, kamor naj bi se razširil rak dojk. Novica o njeni bolezni se je hitro razširila do stopnje, ko so nekateri mediji konec lanskega leta že špekulirali, da je igralki ostalo zgolj še nekaj tednov življenja. Newton-Johnova je zato v začetku letošnjega leta na twitterju objavila video, v katerem je zatrdila, da se počuti dobro in da ljudje z govoricami o njeni smrti resnično pretiravajo.

Da se igralka počuti razmeroma dobro, so morali zatrjevati tudi njeni prijatelji, igralka pa se je nato po nekaj mesecih počitka vrnila v javno življenje, nazadnje z omenjeno dražbo. Glede svojega okrevanja je še vedno optimistična, poleg klasične terapije in obsevanja pa naj bi igralka prisegala še na medicinsko konopljo.

Vse od prve diagnoze raka se igralka zavzema za boljše financiranje raziskav in zdravljenja te bolezni. Avstralske oblasti je pozvala, da sprejmejo enako zakonodajo, kot jo poznajo v ameriški zvezni državi Kalifornija, kjer dovoljujejo uporabo marihuane v medicinske namene, leta 2012 pa je kot rečeno v Melbournu odprla tudi center za raziskave rakavih bolezni. Ta se poleg na raziskave in zdravljenje osredotoča tudi na lajšanje bolečin s tretmaji, kot sta masaža in meditacija. Gre za projekt, ki ga je igralka snovala od leta 2003, center pa so odprli s pomočjo državnih sredstev in zasebnih donatorjev.