13 žensk je obtožilo 12 globalnih hotelskih verig, da so zavestno ignorirale znake spolnih zlorab, ki so so dogajale v ZDA v nastanitvah v njihovi lasti, piše britanski Guardian.

Ženske trdijo, da naj bi imele te verige dobiček od zagotavljanja prostora, kjer se je dogajalo spolno izkoriščanje. »Hoteli so zavestno na prvo mesto postavili dobiček ter ga s tem postavili pred zaščito otrok in mladih, ki so jih v njihovih hotelih prodajali za spolne usluge,« je povedal strokovnjak za trgovino z ljudmi in zlorabe iz newyorške odvetniške družbe Weitz & Luxenberg Paul Pennock.

Ena od žensk je povedala, da je bila leta 2012 šest tednov v ujetništvu v različnih sobah hotelske verige Wyndham, kjer so jo med drugim pretepali in ji med tem tudi zlomili nos. Zaradi tega naj bi imela brazgotino na ustnici, prišlo pa je tudi do infekcije.

Iz odvetniške družbe so sporočili, da so hotelske verige zanemarile svojo dolžnost, da bi zaustavile te zločine in da je čas, da za svoje neukrepanje prevzamejo odgovornost. V tožbi so zapisali, da se kar 80 odstotkov aretacij, povezanih s trgovino z ljudmi, zgodi v hotelskih sobah.

V odzivu za Guardian so pri verigah Hilton, Wyndham, Best Western in Intercontinental izpostavili, da obsojajo trgovino z ljudmi in spolno izkoriščanje. Na epilog zgodbe pa bo treba še nekoliko počakati.