Baby Yoda, kot so ga poimenovali gledalci, je namreč tako rekoč povsod. Na facebooku, na instagramu, na twitterju. Mali zeleni dolgoušček je trenutna prva izbira kratkih posnetkov in spletnih fotografij s pripisi, ob katerih se navadno nasmejimo ali raznežimo. In čeravno nimate namesto srca kamna, je potrebno priznati, da je res prikupen. Tako prikupen, da je prva igrana serija znotraj franšize Vojne zvezd po vsega dveh tednih postala najbolj gledana originalna, samo digitalno dostopna malozaslonska izkušnja. V ZDA je pred tem po podatkih Observerja 21 tednov v tej kategoriji kraljevala Netflixova uspešnica Stranger Things. Samo zamislimo si lahko, kako popularna bo zelena kepica, ko jo bo Disney predvidoma maja postavil na prodajne police v obliki igrač.

Mandalorian pa si ne zasluži pozornosti zgolj zaradi tega, ker v njem vidimo mlajšo verzijo priljubljenega Yode. Sodeč po odzivu ameriških medijev je seriji namreč uspelo poustvariti vse tisto, zaradi česar obožujemo Vojno zvezd. Delo režiserja Jona Favreauja (Iron Man, Levji kralj) je epska pustolovščina, z nekoliko resnejšim vesternovskim tonom, v kateri ne manjka dobre zgodbe, pisanih pravljičnih bitij, značilne kostumografije in izbranih lokacij. Sto milijonov proračuna za osem epizod na malih zaslonih za nameček zagotavlja izkušnjo, primerljivo filmski. Serija pa je sicer umeščena v čas med šesto in sedmo epizodo, ko sta v galaksiji daleč stran vladala brezvladje in kriminal, in se vrti okoli plačancev posebnega reda Mandalorijcev, ki dobro delajo in malo govorijo. V oklepu naslovnega junaka ždi glas čilenskega igralca Pedra Pascala, znanega po vlogi princa Oberyna v Igri prestolov.

Je to res Yoda?

Serija je na splošno polna posrečenih malih detajlov in skrivnosti, ki jih bodo cenili predvsem največji ljubitelji. V novi uspešnici tako ne manjka navezav na filme iz franšize, ki so že sprožile val novih teorij o tem in onem liku ter kako se bo vse skupaj povezalo v širšo, osrednjo zgodbo. Je pa glede na časovnico povsem jasno, da mali Yoda v resnici ni veliki Yoda. Zeleni jedi, za katerega celo oče galaktične družinske limonade George Lucas ni nikoli razkril, od kod se je vzel in kateri vrsti pripada. Zaenkrat se lahko torej zanesemo samo na prisrčnost zelenčka, ki ga v seriji kličejo preprosto otrok. Režiserka tretje epizode Deborah Chow, prva ženska, ki je režirala karkoli vojnozvezdnega, je glede tega za Vanity Fair razkrila, kako na snemanju pravzaprav nihče ni bil imun na malega škratka. »Vsakokrat, ko smo ga prinesli na prizorišče snemanja, so se ljudje začeli topiti. Bilo je preprosto čarobno, to si lahko začutil pri vseh. Od Wernerja Herzoga do šefov.«

Vseh pet epizod nove uspešnice je trenutno žal na voljo ekskluzivno v ZDA, Kanadi, Avstraliji ter na Nizozemskem in Novi Zelandiji. Zadnja pride 27. decembra, druga sezona pa je bila napovedana že dan po prvi epizodi. V zahodnem delu Evrope bo Disney+ zaživel šele v prvi polovici prihodnjega leta.