Parlament je po izteku roka v zgodnjih jutranjih urah dokončno potrdil svojo razpustitev in 2. marec kot datum novih volitev. To bodo po tistih aprila in septembra letos že tretje volitve v letu dni. Na septembrskih volitvah je Ganceva Modra in bela stranka v 120-članskem knesetu osvojila 33 sedežev, Netanjhujev Likud pa 32. Ker nobeni stranki ni uspelo oblikovati večine 61 sedežev, ju je predsednik države Reuven Rivlin pozval k oblikovanju vlade narodne enotnosti.

A pogovori o tem so propadli zaradi več razhajanj. Stranki se denimo nista mogli dogovoriti, kdo naj bi prvi sedel za krmilo vlade, Netanjuahu je vztrajal, da v vladi sodelujejo tudi z njim povezane ultra-ortodoksne stranke, Ganc pa ni želel služiti pod premierjem, obteženim s kazenskimi obtožbami.

Netanjahu je bil minuli mesec uradno obtožen podkupovanja, poneverb in zlorabe zaupanja. Izraelski premier vse obtožbe zavrača in jih označuje za poskus državnega udara. Zaenkrat še ni sporočil, če bo parlament zaprosil za podelitev imunitete pred pregonom, glede na pričakovanja pa naj bi to storil, poroča britanski BBC. Tako Netanjahu kot Ganc sta sicer še v torek poudarjala, da sta pripravljena na oblikovanje vlade narodne enotnosti, s čimer bi se izognili še enim volitvam.

V sredo pa so nato poslanci obeh strank še pred iztekom roka za oblikovanje vlade vložili predlog zakona za razpustitev parlamenta in razpis volitev 2. marca. Zaenkrat še ni jasno, če bodo nove volitve sploh prinesle izhod iz slepe ulice. Glede na v torek objavljeno anketo izraelske televizije Channel 13 News bi Modra in bela stranka osvojila 37 sedežev, Likud pa 33, povzema BBC. Netanjahuja sicer čaka tudi izziv znotraj lastne stranke, ki 26. decembra načrtuje primarne volitve vodstva.