Svetla trgovina, ki je svoja vrata uradno odprla konec novembra, že ob vstopu deluje prijetno, domače. Izdelki, ki so razporejeni po minimalistično opremljenem prostoru, prihajajo z vseh koncev Slovenije, lahko bi rekli od Obale do Pomurja. Trenutno imajo na prodajnih policah ponudbo dvanajstih podjetij, med katerimi jih je kar nekaj registriranih kot socialno podjetje. »Poslujemo brez plastične embalaže, prodajamo izdelke brez testiranja na živalih, brez usnja razen v smislu ponovne uporabe, gensko nespremenjeno hrano brez palmovega okolja, cilj pa so povsem naravni izdelki za zdravje naših kupcev,« je med sprehodom po trgovini povedala Saša Gornik in izpostavila, da so pod okriljem Združenja Socialna ekonomija Slovenije združili podjetja iz Slovenije, ki razumejo poslanstvo njihove trgovine – ozavestiti kupca, da je lahko odgovoren kupec.

Postati etični kupec v družbi

Seveda pa je na ljudeh, da vrednost in sporočilnost izdelka prepoznamo. Kajti s svojimi nakupi neposredno vplivamo na to, kaj bo na policah trgovcev. Ali so ti izdelki rezultat izkoriščanih ali dostojnega človeškega dela, veselja in talentov. »Etično nakupovanje pomeni, da se vsi deležniki v proizvodno-nabavno-prodajno-nakupnem procesu zavedajo, kaj povzročajo s svojim poslovnim delovanjem in nakupnimi odločitvami. Če so ti procesi etični, da ne izkoriščajo ljudi in narave, lahko govorimo o etičnem nakupovanju,« je v pogovoru povedal Miro Mihec, predstavnik združenja in najemnik trgovine v Ljubljani. Postati etični kupec v družbi, kjer nam bolj kot materialnih manjka duhovnih dobrin – vere, da imamo vpliv in moč spreminjanja, odločnosti, vztrajnosti, volje –, je odločitev posameznika. Zagotovo pa lahko, kot meni Mihec, postane etično odgovoren kupec vsak, ki se zaveda, od koga kupuje, kako je bil izdelek proizveden, kaj izdelek povzroča in koliko odpadkov bo povzročil. »Bolj celostno ko je kupec sposoben ozavestiti proces kupovanja, bolj etičen je lahko. Ker pogosto nima vseh podatkov o zgoraj naštetih vprašanjih, je najbolj enostavno, da kupuje v lokalnih, družbeno odgovornih, etičnih trgovinah, kot je tudi trgovina Natura,« je razložil. »Seveda lahko navedena vprašanja postavimo tudi v 'običajnih' trgovinah in tako spreminjamo njihova ravnanja.«

Izdelki, narejeni z ljubeznijo

Sam, kot pravi, je na dobri poti, da postane pravi etični kupec. Tako je pred dvajsetimi leti postal vegetarijanec in se začel posvečati razvoju etične družbe. »Hkrati sem družbeno odgovorno aktiven in posledično tudi zato postajam vse bolj etičen kupec,« je povedal Mihec, za katerega v predbožičnem ali kakšnem drugem času velja, da lahko človeka, ki ga imamo radi, razveselimo z darilom, objemom ali pa s svojim časom, tako da se družimo z njim, kar je od vsega največ vredno. »Pri nas ne morete zgrešiti – izdelki so narejeni z ljubeznijo in bodo to energijo prenesli na ljudi, ki jih želite obdariti,« svetuje sogovornik.