Vrhunskadomača pica
Potrebujemo
Za predtesto 500g ostre pšenične ali durum moke, 5dl hladnega piva, ščepec (približno 2g) svežega kvasa. Za končno testo potrebujemo predtesto, 500g ostre pšenične ali durum moke, 250g polnozrnate pšenične moke (lahko jo nadomestimo z enako količino ostre ali durum moke), 2,5dl hladne vode ali piva, pol jedilne žlice cvetličnega medu, 0,5dl oljčnega olja, 20g morske soli.
priprava
Za predtesto v večjo skledo vlijemo pivo. V njem raztopimo kvas in dodamo moko. Dobro premešamo s kuhalnico, da se sestavine povežejo med seboj v redko, a homogeno testo brez grudic. Posodo dobro zatesnimo s pokrovom ali plastično folijo za živila. Na sobni temperaturi naj počiva vsaj pet ur, še raje čez noč (v hladilniku lahko zori dan ali dva). Na površini testa se bodo naredili mehurčki, kar pomeni, da testo fermentira. Ko je predtesto zrelo, v drugo večjo skledo za končno testo prilijemo pivo ali hladno vodo in v njej raztopimo sol in med. Dodamo vso preostalo moko in vse skupaj dobro premešamo. Dodamo zrelo predtesto in prilijemo oljčno olje. Vse sestavine dobro premešamo in z roko gnetemo 10 minut, da dobimo mehko testo brez grudic. Pokrijemo ga in pustimo stati na sobni temperaturi 20 minut. Nato ga ponovno gnetemo 5 minut in pokritega spet pustimo počivati 20 minut. Postopek nato ponovimo še enkrat. Testo dobro zatesnimo v posodi, ki ima vsaj dvakratnik volumna testa, ter prestavimo v hladilnik, kjer naj zori čez noč, še raje dan ali dva, tudi tri. Ko testo vzamemo iz hladilnika, ga pustimo stati na sobni temperaturi eno uro, da se nekoliko ogreje, nato ga porazdelimo na 4 približno enake dele (za veliko pico je ravno prav približno 300g testa) in iz vsakega dela nežno zgnetemo hlebček. Pomokamo ga in pustimo počivati pokritega vsaj 20 minut, da lepo vzhaja, nato ga v zraku nežno, da se ne strga, na tanko razvlečemo (2–3mm debeline, premera 30cm). Testo položimo na kos papirja za peko, ga premažemo z omako in nanj na tenko nadevamo želene sestavine. Skupaj s papirjem pico potegnemo na čim bolj segret pekač ali namensko ploščo in porinemo v močno segreto pečico (vsaj 250 stopinj Celzija oziroma toliko, kolikor največ zmore pečica, brez ventilacije) na spodnji nivo. Pečemo približno 10 minut (če je temperatura res visoka, sploh na glineni ali kamniti plošči, ustrezno manj) oziroma toliko, da se robovi testa začnejo barvati rjavo, nadev pa začne nekoliko brbotati.
Če želite pripraviti na videz čisto posebno pico s testom, črnim kot premog, v moko primešajte eno jušno žlico aktivnega oglja. Okus ostane nespremenjen. Če želite še bolj črno pico (to včasih pride prav za barvni kontrast z nadevom), paradižnikovi omaki primešajte sipino črnilo.