Zaradi oznak, ki bi potrošnike seznanile s tem, koliko gibanja je potrebnega, da zaužite kalorije tudi pokurit, bi se po mnenju britanskih strokovnjakov ljudje prehranskim pregreham vdajali manj pogosto.

Namen raziskave, objavljene v znanstveni reviji Epidemoiology & Community Health, je spodbujanje zdravih prehrambenih navad in boj proti debelosti. Po mnenju raziskovalcev bi tako z označevanjem prehranskih izdelkov dnevni vnos kalorij pri posamezniku lahko zmanjšali za okoli 200 kalorij.

Moški morajo za normalno telesno delovanje na dan v telo vnesti približno 2500, ženske pa 2000 kalorij. Če človek zaužije več kalorij, kot jih porabi, to vodi v debelost, saj se odvečne kalorije v telesu shranjujejo v obliki maščobe. Koliko kalorij zares potrebujete glede na svojo telesno težo in višino, lahko izračunate tukaj.

V pločevinki kokakole je 140 kalorij, da se jih znebite, pa morate teči 22 minut. Če si recimo privoščite paket čipsa Pringles, ki vsebuje 980 kalorij, morate za protiutež hoditi kar tri ure in 20 minut. Z oznakami, ki bi potrošnike takoj opremile s tovrstnimi informacijami, bi po navedbah raziskovalcev povzročili, da bi se ljudje vprašali: »Ali res hočem dve uri porabiti za trošenje kalorij, ki jih bom zaužil s torto? Je torta tega vredna?« piše britanski BBC.