Potrošniki bodo od vlade prejeli razliko med tem, kar bodo dobili od zavarovalnic in iz drugih virov, ter tem, kar so plačali Thomas Cooku, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»Ni primerno, da bi stranke pustili same v razčiščevanju zapletenih pravnih vprašanj,« navaja izjava vlade. Med drugim je cilj tudi, da ne bi prišlo do na tisoče pritožb in pravnih postopkov, ki bi se vlekli več let.

Nemška podružnica Thomas Cooka je imela zavarovanje za primer stečaja v vrednosti 110 milijonov evrov. Zavarovalnica Zurich Versicherung, ki ga je sklenila, je medtem do novembra prejela zahtevke za povrnitev škode v višini 250 milijonov evrov. Končne številke naj bi bile znane v prihodnjih dneh.

Nemška veja Thomas Cooka je stečaj razglasila 25. septembra, kmalu po enaki potezi britanske krovne družbe z istim imenom. Do konca septembra 2020 je sicer počitnice pri podjetju rezerviralo kakih 660.000 strank.

Prvi mož nemškega potrošniškega združenja Klaus Müller je vladno odločitev pozdravil. Obenem je pozval k poenostavitvi postopkov oddaje zahtevkov in izplačil ter izboljšanja zakonodaje na področju zavarovanj paketnih potovanj.