Po kampanji, v kateri je pripravljal krofe, zamenjal gumo vozilu formule 1 in prek kamerami sedel za volan buldožerja, da bi poudaril svojo odločenost, da državo popelje iz Evropske unije, je premier in vodja konservativcev Boris Johnson današnji dan začel z dostavo steklenic mleka v kraju Guiseley na severu Anglije.

Johnson svoje zadnje etape kampanje posveča severnemu in osrednjemu delu Anglije ter Walesu, pri čemer upa na pridobitev glasov volivcev iz teh prikrajšanih območij, ki tradicionalno volijo laburiste, a so obenem naklonjeni izstopu iz EU. Ob tem ni pozabil ponoviti, da so konservativci edina stranka, ki lahko izpelje brexit.

Vodja laburistov Jeremy Corbyn, ki je vodil kampanjo, močno usmerjeno v levo in temelječo na obrambi javnih storitev, zlasti zdravstva, je dan začel v Glasgowu na Škotskem. Kot je zatrdil, je bila njihova kampanja "pozitivna", njihovi nasprotniki pa "negativni". Kot je poudaril po poročanju BBC, ljudje potrebujejo "konec varčevanja in vlado, ki bo vlagala po celi državi in ljudem dala resnično upanje in varnost".

Na poti po državi je danes tudi voditeljica liberalnih demokratov Jo Swinson, ki poziva ljudi, naj volijo njene kandidate, da bi preprečili izstop države iz unije. Voditeljica Škotske nacionalne stranke (SNP) Nicola Sturgeon pa je objavila celo odprto pismo, v katerem piše, da je Johnson "največja nevarnost za Škotsko od kateregakoli konservativnega premierja v sodobnosti".

Johnson svaril pred podaljšanjem politične krize

Johnson je sicer danes posvaril pred tveganjem, da bi volitve prinesle parlament brez jasne večine, ki bi onemogočil potrditev izstopnega dogovora z EU in podaljšal politično krizo.

"Ne bi moglo biti bolj tesno - vsem pravim samo, da obstaja resno tveganje, da smo na poti proti parlamentu brez večine," je dejal. "Bojujemo se za vsak glas," je še dodal.

Javnomnenjski inštitut YouGov je dejansko v torek zvečer objavil zadnjo raziskavo, ki ne izključuje možnosti tovrstnega parlamenta, v katerem nobena od od glavnih strank ne bi mogla sama oblikovati vlade.

Anketa, ki je v obdobju sedmih dni, vključno s torkom, zajela 100.000 ljudi, konservativcem v 650-članskem parlamentu napoveduje 339 poslanskih sedežev, medtem ko jih je še zadnja anketa YouGov konec novembra napovedovala 359. Laburisti pa so glede na zadnjo raziskavo pridobili 20 poslanskih sedežev in naj bi jih osvojili 231.

Glede na ugotovitve raziskave sta obe največji stranki v zadnjih dneh uspeli na svojo stran pridobiti volivce manjših strank - konservativci dosedanje podpornike stranke Brexit, laburisti pa na drugi strani še večje število volivcev liberalnih demokratov. Če bi se ta trend do četrtka okrepil, bi bila večina za Johnsona dejansko lahko ogrožena, ugotavlja anketa, ki jo povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Zadnji odgovor bodo sicer dale volitve. Volišča na Otoku se bodo v četrtek odprla ob 8. uri in zaprla ob 23. uri po srednjeevropskem času.