Štirje predsedniki – republike, državnega zbora, vlade in državnega sveta – so si bili na današnjem srečanju enotni: arbitražno sodišče je mejo med Slovenijo in Hrvaško določilo in tega ne more nič spremeniti, niti stališče pravobranilca. »Pravobranilec je odločal o tem, ali vsebina arbitražnega sporazuma zadeva evropsko pravo. Po njegovi presoji ne zadeva evropskega, ampak klasično mednarodno pravo,« je danes poudaril predsednik države Borut Pahor. Po njegovi oceni mora Slovenija pokazati dovolj potrpežljivosti, vztrajnosti in politične modrosti, da bo meja s Hrvaško prej ali slej določena tako, kot je odločilo arbitražno sodišče.

»Tako kot je sabor spremenil stališče leta 2009, ga bo tudi še enkrat v prihodnjih letih,« je prepričan Pahor. Tako predsednik države kot premier Marjan Šarec sta spomnila, da je Slovenija naši južni sosedi poslala že četrti predlog za ustanovitev komisije, ki bi v skladu z odločitvijo arbitražnega sodišča določila natančen potek meje na kopnem, vendar Hrvaška na nobenega ni odgovorila. »Slovenija je pri implementaciji arbitražne razsodbe neomajna. Kakršni koli bilateralni pogovori in vrnitev na točko nič ne pridejo v poštev,« je poudaril Šarec. Tudi predsednik državnega zbora Dejan Židan je danes izrazil zadovoljstvo, ker so si štirje predsedniki enotni, da je arbitražna odločba del mednarodnega prava in da je o meji med Slovenijo in Hrvaško dokončno odločeno. Prvi mož državnega sveta Alojz Kovšca pa je opozoril na širši kontekst mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško. Nereševanje tega vprašanja je namreč slab signal za reševanje tovrstnih vprašanj med Hrvaško, BiH, Črno goro in Srbijo.

Janša kritičen do Cerarja

Tožbo proti Hrvaški je sicer v času opravljanja tekočih poslov na sodišče EU vložila prejšnja vlada pod vodstvom Mira Cerarja. Ta je danes mnenje generalnega pravobranilca ocenil kot pravno šibko. »Verjamemo, da bo sodišče prisluhnilo našim pravnim argumentom in ne bo sledilo mnenju pravobranilca. Slovenija mora v postopku nastopati samozavestno, politika in nacija morata biti enotni,« je poudaril sedanji zunanji minister. »Mogoče Miro Cerar res verjame v pravljico, ki jo pripoveduje, žal pa njemu ne verjame nihče več. Ne doma in ne v EU,« se je na twitterju odzval prvak opozicijske SDS Janez Janša. Cerarja je pozval, naj plača stroške iz svojega žepa, pa tudi, naj odstopi. Da bo odločitev sodišča v Luksemburgu bremenila bivšega premierja, menijo tudi v Levici. Bi torej moral Cerar, če bo sodišče EU sledilo mnenju pravobranilca, prevzeti odgovornost? Premier Šarec je danes spomnil, da je njegov predhodnik sklical posvet predsednikov parlamentarnih strank, kjer so se dogovorili o vložitvi tožbe. »Ko je nekdo na vodilnem položaju, se v določenem trenutku odloči. To je bila politična odločitev prejšnje vlade,« je še dejal Šarec.

Zadovoljstvo na Hrvaškem

Hrvaški politični vrh pa je z mnenjem Pikamäeja zadovoljen. Predsednica Kolinda Grabar - Kitarović je dejala, da je arbitraža mrtva, Slovenija pa je po njenem mnenju sama priznala svoja škandalozna dejanja, ki so privedla do propada arbitražnega postopka. Premier Andrej Plenković je ocenil, da je pravobranilec potrdil hrvaška stališča. Ta naj bi zdaj predstavljala korak v smeri iskanja rešitve na dvostranski ravni med Hrvaško in Slovenijo. me, sta