Aramco je svoje delnice v postopku IPO prodal po ceni 32 rialov (8,53 dolarja), s čimer je zbral 25,6 milijarde dolarjev in presegel doslej največjo javno ponudbo delnic - to je bil IPO Alibabe leta 2014, vreden 25 milijard dolarjev.

Ob začetku trgovanja na borzi so danes delnice Aramca porasle za 10 odstotkov na 35,2 riala. Najvišja dovoljena rast na posamični trgovalni dan je še okrepila vrednost energetskega giganta. Ta je tako postal družba z največjo tržno kapitalizacijo na svetu, ki je dosegla 1880 milijard dolarjev.

»Danes Kraljevina Savdska Arabija ni več edini delničar v podjetju,« je na bleščeči slovesnosti ob začetku borznega trgovanja dejal predsednik Aramca Jasir al Rumajan. »Pridružilo se je več kot pet milijonov delničarjev, tudi državljanov in tukajšnjih prebivalcev, ter zalivskih držav in mednarodnih institucij. To je dan, ko smo lahko vsi v Aramcu in v kraljevini izredno ponosni,« je ocenil.

Prodaja delnic Aramca je temeljni kamen načrta savdskega princa Mohameda bin Salmana, ki želi kraljevino preusmeriti od naftnih prihodkov k bolj diverzificiranemu gospodarstvu. Že sam IPO je tržno vrednost Aramca postavil pri 1700 milijardah dolarjev, kar je daleč pred ostalimi podjetji, kot sta Apple in Microsoft.

Salman ciljal na 2000 milijard dolarjev.

Vendar pa dosežek ni izpolnil prinčevih pričakovanj, saj je Salman ciljal na 2000 milijard dolarjev. Prvič so sicer IPO napovedovali za leto 2016, še naprej pa odlašajo z izvedbo načrta, da bi del delnic ponudili na mednarodnih borzah.

Na borzi sedaj kotira 1,5 odstotka delnic Aramca. Savdske oblasti so na bogate Savdijce in institucije močno pritiskale, naj vložijo svoja sredstva, mnogi nacionalisti so to označili za patriotsko dolžnost. Vendar pa vlaganja v naftni sektor zaradi problematike podnebnih sprememb in razvoja novih tehnologij trenutno veljajo za problematična.

Prav tako se v primeru Aramca pojavljajo mnoga vprašanja, povezana z upravljanjem in razkrivanjem informacij. Negotovost pa vnašajo tudi številne geopolitične napetosti. IPO je bil tako močno osredotočen na domače in regionalne vlagatelje, medtem ko so mednarodni vlagatelji ostali bolj ob strani.

Aramco je lani ustvaril 111,1 milijarde dolarjev čistega dobička. V prvih devetih mesecih letos je zaslužek glede na enako obdobje lani zdrsnil za 18 odstotkov na 68,2 milijarde dolarjev.