Sydney se že tedne spopada s strupenim dimom, medtem ko v bližini divja na stotine gozdnih požarov. Bolnišnice so zabeležile kar 25-odstotni porast v številu ljudi, ki so prejšnji teden obiskali urgenco zaradi težav povezanih z dimom. Zabeležili pa so tudi 30-odstotni porast klicev nujne pomoči.

V torek so v metropoli izdali opozorilo pred dimom. V več stavbah so se sprožili alarmi za požar, šoloobvezni otroci so morali ostati v zaprtih prostorih, odpovedali pa so tudi trajekte.

Zaradi številnih požarov se je okrepila razprava o podnebnih spremembah. Tudi znanstveniki so opozorili, da so se požari pojavili prej kot običajno ter da so ti bolj intenzivni zaradi podnebnih sprememb in dolgotrajne suše.

Na ulicah Sydneyja se je danes zbralo okoli 5000 ljudi, ki so niso zadovoljni z vladnim odzivom na okoljsko krizo. »Država gori,« je opozoril eden od protestnikov Samuel Wilkie.

Številni so bili kritični, da vlada ne ukrepa glede krize z dimom in se je raje zavila v molk. Premier Scott Morrison, ki je glasen zagovornik avstralske premogovne industrije, je bil zelo redkobeseden, odkar so se v metropoli začele težave z dimom in se je raje osredotočil na občine, ki so jih prizadeli požari.

Odkar so izbruhnili požari v septembru, je življenje izgubilo šest ljudi, uničenih pa je bilo več kot 700 domov. Čeprav je število smrtnih žrtev tokrat nižje od rekordnega leta 2009, ko je umrlo skoraj 200 ljudi, opisujejo letošnjo škodo že sedaj kot zgodovinsko.