…če potrebujem energijo, dam še malo sladkorja. Za večerjo je po navadi samo kakšen čaj. Malo bolj oslajen – pa je. Včasih postane kruh že pikast, ampak ga obrežem in pojem.

Še dva dni do nedelje.

To je dan, ko si lahko privoščim malo več za kosilo. Takrat trgovine ponudijo znižane izdelke od minulega tedna. Malo me je sicer strah vzeti meso. Pred kakšnim mesecem sem se zastrupil in pristal na urgenci, komaj so me rešili. Skoraj bi me dali v dom, ker menda ne znam skrbeti zase. Ampak sem samo meso jedel.«

Tako je besede 86-letnega Bogdana strnila patronažna sestra, zapisano pa je zakrožilo po družbenem omrežju.

Bogdan je že dvaindvajset let vdovec in ima štiristo in nekaj evrov pokojnine.

»Ko plačam vse stroške, mi jih ostane kakšnih sto. Ni tako malo. Mogoče bi mi ostalo več, samo rad nesem sveče na ženin in sinov grobek. Pa čeprav potem bolj malo jem. Zdaj pozimi bo spet hudič. Drva so draga. Ampak se oblečem, imam še 'zokne' od žene, pa puloverje. Takoj je manj mraz.«

Bogdan je le eden od starostnikov, s katerim se srečujejo v društvu Humanitarček, natančneje projektu Vida, ki je nastal z namenom, da bi opazili stiske starostnikov. Ampak koliko je še takšnih bogdanov in vid, ki jih nihče ne opazi?

V Sloveniji je lani 268.000 ljudi živelo z dohodkom, nižjim od praga tveganja revščine, kar pomeni 13,3 odstotka prebivalstva. Številke same po sebi ne povedo veliko, vendar če pogledamo v njihovo drobovje, ugotovimo, da je med njimi največ upokojenk z dohodki, ki letno ne presegajo 7946 evrov za enočlansko gospodinjstvo, kolikor je prag revščine. Mnogi morajo preživeti tudi s skromnimi štiristo evri.

Kar 89.000 ljudi, starejših od 65 let, živi v revščini ali na njenem pragu. Skoraj vsak šesti starejši državljan, vsak peti je socialno izključen in osamljen. Zgodbe in stiske starostnikov v zadnjem času vse pogosteje polnijo družbene medije, kar vendarle pomeni, da je družbi mar zanje.

Nadaljevanje v tiskani izdaji ali mobilni aplikaciji Nedeljskega dnevnika.

Naše šolstvo je izjemno dobro

Še več zanimivih člankov – denimo o tem, kaj o slovenskem šolstvu meni minister za izobraževanje dr. Jernej Pikalo, kako se smučarske kariere spominja Špela Pretnar, kaj smo izvedeli med obiskom tovarne čokolade Gorenjka, kako se Slovenija spopada z revščino, v katero smer gre naš turizem… – pa v tokratni tiskani izdaji Nedeljskega dnevnika pri vašem prodajalcu časopisov ali na mobilni aplikaciji Nedeljski dnevnik.