Garcia Luna je prebivalec Floride, aretirali pa so ga v ponedeljek v Dallasu, kjer je ostal zaprt. Zaslišanje za varščino je razpisano za 17. decembra. Zvezni tožilci v Brooklynu ga želijo na svojem terenu v New Yorku, kjer so lani sodili El Chapu. Nekdanji član Guzmanovega kartela Sinaloa Jesus Zambada je na sojenju dejal, da je osebno predal Luni najmanj šest milijonov dolarjev.

Tožilci imajo še več prič, ki trdijo, da je Guzman Luni plačal več deset milijonov dolarjev, da je uredil varno pot kokaina in drugih mamil iz Mehike v ZDA. Kartel si je s tem denarjem kupil tudi vse druge koristne informacije, zaradi katerih je lahko nemoteno deloval naprej, služil milijarde s prodajo mamil na ameriški trg, pobijal in mučil pripadnike drugih kartelov ter se izogibal policijskim akcijam.

Luna se je leta 2012 preselil v ZDA. Od leta 2001 do leta 2005 je vodil mehiški FBI, od leta 2006 do leta 2012 pa je bil poveljnik celotnih zveznih policijskih sil Mehike.

Med letoma 2006 in 2012 je vodil veliko vojno proti mamilarskim kartelom predsednika Felipeja Calderona, ki se je po več tisoč mrtvih končala z zmago mamil. Calderon je v torek tvital, da se mu ni niti sanjalo, da bi lahko Luna počel, kar mu očita obtožnica, sam pa je bil in vedno bo na strani zakona in pravice.