V štiri ure trajajočem strelskem obračunu je bilo v torek v Jersey Cityju ubitih šest oseb: oba zločinca, detektiv in trije civilisti. Še dva policista in civilist so bili lažje ranjeni. Krvava drama se je začela okoli poldneva, ko je detektiv v civilu v bližini lokalnega pokopališča opazil ukradeni selitveni tovornjak. Ko je pristopil do kabine, sta ga osumljenca ubila.

Pobegnila sta, policisti pa so jima sledili kakšna dva kilometra do judovske samopostrežne trgovine, v katero sta se zabarikadirala s tremi talci, ki so jih kasneje našli mrtve. Na kraj so prihiteli do zob oboroženi pripadniki posebnih enot, tulilo je na desetine siren, območje so zaprli. Sledilo je več ur trajajoče obstreljevanje, v katerem sta umrla tudi domnevna preprodajalca orožja. Po navedbah ameriških medijev so med obračunom izstrelili več tisoč nabojev.

Naraščajoče sovraštvo do Judov

Čeprav policija sprva o motivu strelcev ni želela ugibati, je župan drugega največjega mesta v New Jerseyju Steven Fulop kasneje potrdil, da je dvojica judovsko trgovino izbrala načrtno, zato je v določenih četrtih povečal število policistov. Podobno je storil njegov newyorški kolega Bill de Blasio. O zločinu iz sovraštva ali terorizmu za zdaj ne želi še nihče govoriti, je pa vodja lokalne policije Michael Kelly prepričan, da je incident del naraščajočega antisemitskega nasilja.

Jersey City, le nekaj kilometrov čez reko Hudson oddaljen od newyorškega Manhattna, je v preteklosti veljal za eno najnevarnejših ameriških mest, a so se zadnja leta razmere nekoliko izboljšale. A takšnega krvavega obračuna tam ne pomni nihče.