Sanchez, ki v parlamentu nima zagotovljene večine, se je glede podpore danes v Barceloni sestal s predstavniki katalonske stranke ERC. Po pogovorih so v skupni izjavi sporočili, da so dosegli napredek, katalonska stranka pa je ob tem izpostavila, da dogovor o podpori Sanchezu ni blizu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovna predstavnica ERC Marta Vilalta je novinarjem povedala, da nastopa novega premierja ne gre pričakovati pred božičem. ERC se želi pogovoriti o možnostih priprave pravno zavezujočega referenduma o neodvisnosti Katalonije, ki mu vlada v Madridu odločno nasprotuje.

Na že drugih parlamentarnih volitvah v zadnjega pol leta so 10. novembra znova slavili Sanchezovi socialisti, ki sedaj skušajo oblikovati vlado s skrajno levo stranko Unidas Podemos. A skupaj imata stranki, ki sta načelno že sklenili koalicijski dogovor, v kongresu le 155 sedežev, za absolutno večino pa je potrebnih 176 poslanskih glasov.

Sanchez zato skuša pridobiti podporo 13 poslancev katalonske stranke ERC, ki zagovarjajo neodvisnost Katalonije, in še nekaj ostalih levih ali baskovskih strank.

Absolutna večina je sicer potrebna zgolj v prvem krogu glasovanja, v drugem pa mandatar potrebuje navadno večino. To pomeni, da je dovolj, da se druge stranke vzdržijo glasovanja.