Martha Argerich, slovita pianistka argentinsko-dalmatinskega rodu, je pri svojih 77 letih še vedno aktivna koncertna pianistka, pri tem pa zelo skrbno izbira, s kom in kje bo še nastopila. Da po treh letih ponovno prihaja v Ljubljano, si lahko tukajšnje občinstvo in organizatorji štejejo v čast, in tudi zato je njen nocojšnji nastop v Gallusovi dvorani CD skorajda razprodan.

Drugič z Beethovnovim Prvim

Prvič je velika pianistka v Ljubljani nastopila aprila 2016 z orkestrom Manchester Camerata, julija 2017 je prišla s Komornim orkestrom Franza Liszta, tokrat ponovno prihaja s tem orkestrom. Na vseh treh gostovanjih je (bil) z njo madžarski dirigent Gabor Takacs - Nagy, ki mu menda med dirigenti tudi najbolj zaupa.

Tudi nocoj bo zaigrala Beethovnov Prvi koncert za klavir in orkester, ki ga je odigrala že ob svojem prvem obisku aprila 2016, zato bo seveda zanimivo videti, kakšno interpretacijo si bo privoščila po treh letih z drugim orkestrom in istim dirigentom; to bo poslastica predvsem za sladokusce. Nikakor v programskem smislu ne bo ostala česa dolžna, saj bo na oder povabila še enega prijatelja, argentinsko-poljskega pianista Eduarda Huberta, tako da bosta na dveh klavirjih odigrala Šest študij v kanonski obliki, op. 56 Roberta Schumanna, ki jih je Claude Debussy predelal za dva klavirja, ter Debussyjev Preludij k favnovemu popoldnevu. Zato bo prvi del koncerta tudi daljši, kot je običajno.

Samo še s prijatelji

Martha Argerich ne nastopa več na samostojnih recitalih, na odru se druži praktično le še s prijatelji, uglednimi komornimi glasbeniki, s katerimi deli podobne poglede na umetnost in življenje, zato da se potem na odru zgodijo edinstveni magični trenutki.

Med njimi so recimo violinista Gidon Kremer in Ivry Gitlis, violončelist Miša Majski, pianista Nelson Freire in Daniel Barenboim, s katerima pogosto nastopa v duetu, lahko pa se na odru znajde celo s štirimi pianisti naenkrat, če je projekt zanjo dovolj vznemirljiv.

Velika pianistka je torej v Ljubljani tokrat tretjič, nekoliko prezrto pa je ostalo njeno posredno gostovanje v Slovenski filharmoniji že leta 2007, ko je pod njenim pokroviteljstvom potekal tridnevni projekt Glasbena odisejada – je namreč mecenka mladim glasbenim talentom ter pobudnica vrste festivalov in tekmovanj po vsem svetu. Tudi takrat so v SF nastopili njeni prijatelji in varovanci. Prišla naj bi celo sama, a je potem iz osebnih razlogov obisk zadnji trenutek preklicala.

Tudi Ingrid Gortan iz CD, ki je soorganizirala koncert v SF in je pianistko k nam povabila tudi tokrat, je poudarila, da želi Argericheva svojo slavo uporabiti predvsem za promocijo pristnih glasbenih vrednot in podporo novim generacijam. Lani je recimo nastopila kot solistka na evropski turneji mladinskega orkestra Bahije NAOJIBA, kjer je nastopila tudi njena hči violistka Lyda Chen - Argerich.