Ko pride december, ne pridejo samo prazniki in dodatni kilogrami. Čez lužo je ta čas vselej rezerviran za filmske nagrade. Sezono tradicionalno odprejo zlati globusi, ki jih podeljuje Združenje tujih dopisnikov Hollywooda. Letošnji lov je sodeč po nominacijah najbolje začela ločitvena drama Marriage Story, pod katero se je za režijo podpisal Noah Baumbach. Nominacije je film v Netflixovi produkciji prejel v kategoriji za najboljšo dramo, za scenarij, za originalno glasbo Randyja Newmana, za glavna igralska vložka Scarlett Johansson in Adama Driverja ter za stransko vlogo Laure Dern.

Med vodilnimi filmi je pričakovano tudi Scorsesejeva gangsterska biografska drama Irec, ki jo je prav tako produciral gigant vsebin na zahtevo Netflix. Od starih fantov sta za stransko vlogo nominirana Joe Pesci in Al Pacino, nominacije za glavno pa ni prejel Robert De Niro. Podobno bero si je prislužil tudi deveti celovečerec Quentina TarantinaBilo je nekoč v Hollywoodu. Poleg režijske in scenaristične nominacije sta jo za glavno in stransko vlogo priborila še Leonardo DiCaprio in Brad Pitt. Oda Hollywoodu je peto nominacijo pobrala v kategoriji za najboljšo komedijo oziroma muzikal, saj je seveda jasno, da je treba globuse med glavnimi frajerji vendarle malo porazdeliti.

In če izvzamemo Tarantinovo komedijo, ki se bo borila predvsem s satiro o malem nacistu Zajcu Joju in detektivko z zvezdniško zasedbo Nož v hrbet, bo podelitev v glavnih kategorijah zabavno nepredvidljiva. Med filmi se za glavni kipec poleg omenjenih namreč potegujeta tudi izjemna superherojska reinterpretacija Joker, tehnično impresivna vojna drama 1917 in še en Netflixov biografski film The Two Popes z nominiranima Anthonyjem Hopkinsom in Jonathanom Pryceom. V svojih sedežih se bodo posebej izdatno potili tudi igralci, kjer so poleg Christiana Bala, ki je v Izzivalcu prav lepo vozil forda, še omenjeni ločenec Adam Driver, Antonio Banderas iz Bolečine in slave ter glavni favorit Joaquin Phoenix, izjemen v vlogi najbolj znanega zločinskega klovna. Nič manj napeto ne bo za glavno žensko nagrado, poleg Johanssonove so tu še vedno odlične Charlize Theron (One so bombe), Renee Zellweger (Judy) in Saoirse Ronan (Čas deklištva). V kategoriji režije velja omeniti, da je bil pričakovano imenovan Južni Korejec Bong Joon Ho, ki s svojim Parazitom kandidira še v kategoriji za tujejezični film in scenarij ter ga mnogi omenjajo tudi v povezavi z oskarji.

Štiri nominacije za Černobil, Krono in Unbelievable

A če bo v posameznih kategorijah zares zanimivo spremljati razplet boja velikih imen, je bržkone že zdaj jasno, kdo je kralj med produkcijskimi hišami. Netflix ni v odločni prednosti po številu imenovanj le za filmske nagrade, kjer jih ima s 17 devet več od najbližjega zasledovalca Sony Pictures, pač pa ima, ko govorimo o malih zaslonih, z istim številom dve več tudi od mreže HBO. Med televizijskimi izdelki se bodo za naziv najboljše dramske serije sicer borili Majhne laži, Nasledstvo, Kiling Eve, Krona in The Morning Show, med komedijami pa Barry, The Politician, The Kominsky Method, The Marvelous Mrs. Maisel in Fleabag.

V kategoriji za najboljši TV-film oziroma mini serijo pa si je resnično težko zamisliti, da lahko kdor koli vzame nagrado Černobilu, ki ima poleg serij Krona in Unbelievable štiri nominacije. Petdelna serija o eksploziji jedrskega reaktorja je maja navdušila z mešanjem elementov politične drame in grozljivke. Zanimivo usodo pa je po drugi strani doživela fantazijska uspešnica Igra prestolov, ki je pred tem septembra konkurenco pokorila z 12 emmyji, zdaj pa jo bo na podelitvi zastopal le igralec Kit Harington, nominiran za najboljšo moško vlogo v dramski TV-seriji. Presenečenje za nekatere, nič posebnega za vse tiste, ki nad zaključkom priljubljene zgodbe o ognju in ledu niso bili najbolj navdušeni. Jokali kajpak ne bomo, bistveno bolj očitno sta bili recimo spregledani mini serija When They See Us in druga sezona kriminalne drame o serijskih morilcih Mindhunter.

Podelitev 77. zlatih globusov bo potekala 5. januarja na Beverly Hillsu, večer pa bo povezoval komik Ricky Gervais. Večer bo zaznamovala tudi priljubljena voditeljica Ellen DeGeneres, ki ji bo združenje za 25 let dela na ameriški televiziji podelilo častno priznanje Carol Burnett.