V začetku tedna so z ameriškega ministrstva za trgovino prišle informacije, da namerava Trump, če do 15. decembra ne pride do dogovora med ZDA in Kitajsko, dvigniti carine za uvoz iz Kitajske. Hkrati je Trump napovedal ponovno uvedbo carin na uvoz jekla in aluminija iz Argentine in Brazilije. Kot razlog za ta ukrep je navedel »masivno devalvacijo« tamkajšnjih valut, kar naj bi škodilo ameriškim kmetom, ki pa so pomembna volilna baza za Trumpa pred prihajajočimi predsedniškimi volitvami. Vendar je za denimo Brazilijo ekonomsko gledano precej bolj pomemben izvoz kmetijskih proizvodov na Kitajsko, vključno s sojo in svinjino, ki je v letošnjem letu do oktobra znašal 25,5 milijarde dolarjev. To je več kot desetkrat toliko, kot znaša brazilski izvoz jekla in železa v ZDA. Poleg tega je Trump priložnost izkoristil, da je prek twitterja okrcal Fed, da bi moral dodatno znižati obrestne mere, s čimer bi preprečili, da se druge države okoriščajo na račun ZDA zaradi močnega dolarja.

Na začetku tedna je objava indeksa nabavnih menedžerjev pokazala, da se je ameriški proizvodni sektor tudi novembra krčil, vendar se je krčenje umirilo. Tokratni upad aktivnosti v proizvodnem sektorju tako spominja na ohladitev s konca leta 2015 in začetka leta 2016, ne pa na prihod gospodarske recesije. To je sredi tedna potrdila tudi novembrska rast v storitvenem sektorju, ki predstavlja 80 odstotkov gospodarstva. Po »black friday-u« je bil rekorden tudi letošnji »cyber monday«, kar kaže, da potrošniki ostajajo dobro razpoloženi. Kako tudi ne, če pa ameriški trg dela, sodeč po petkovih objavah, cveti. Ameriško gospodarstvo je namreč novembra ustvarilo 266.000 delovnih mest, kar je precej več od pričakovanj. Hkrati je stopnja brezposelnosti upadla na 3,5 odstotka, kar je najmanj po letu 1969, hitrejše od pričakovanj pa so zrasli tudi zaslužki Američanov. Tudi anketni kazalniki proizvodne in storitvene aktivnosti za evroobmočje kažejo, da se evrsko gospodarstvo v zadnjem letošnjem četrtletju sicer zelo počasi, a vendarle, krepi. Upad novembrske proizvodnje je bil najpočasnejši po avgustu, kar bi lahko kazalo, da se stanje v proizvodnem sektorju umirja. Hkrati je bil novembra pritisk na rast cen v evroobmočju eden najnižjih v zadnjih letih, kar predstavlja grožnjo cilju ECB glede stopnje inflacije in govori v prid nadaljevanju ultra ohlapne denarne politike.

V drugem delu tedna je vlagatelje, posebno v delnice družb iz trgov v razvoju, razveselil tudi Trump z izjavo, da pogajanja o prvi fazi trgovinskega dogovora dobro napredujejo. Ob vseh pozitivnih dogodkih v zadnjih mesecih ne čudi, da je letna zahtevana donosnost 10-letne ameriške državne obveznice od začetka septembra porasla iz pod 1,5 odstotka na več kot 1,8 odstotka.