"Odločili smo se, da želimo preseči naše dosedanje cilje, to je do leta 2050 zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida za 85 odstotkov v primerjavi z letom 1990," je po seji senata dejal berlinski župan Michael Müller. "Želimo doseči bistveno več kot teh 85 odstotkov," je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Vendar pa v resoluciji senata konkretni cilj v odstotku ni zapisan. Senatorka za okolje Regine Günther, ki je predlog predložila, je želela cilj zaostriti na zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida za najmanj 95 odstotkov še pred letom 2050, a soglasja v vladi rdeče-rdeče-zelene koalicije ni dosegla. Berlin je ena od treh nemških mestnih držav, zaradi česar je hkrati občina in zvezna dežela.

S to odločitvijo Berlin sledi številnim občinam po vsem svetu, med njimi približno 50 v Nemčiji, ki so že razglasile "podnebno krizo". Berlinski senat sicer ta izraz zavrača, saj je povezan z izredno zakonodajo v weimarski republiki in odvzemom demokratičnih pravic, je pojasnil župan Müller.