Nihče ne pričakuje, da bi Donald Trump sledil Richardu Nixonu in konec tega tedna, ko bo pravosodni odbor predstavniškega doma ameriškega kongresa predvidoma izglasoval danes uradno objavljeno ustavno obtožbo proti njemu, odstopil. Po žvižgačevem razkritju njegovega pritiska na Ukrajino za lastne politične koristi pred prihodnjimi predsedniškimi volitvami in odmevni tudi javni preiskavi v spodnjem domu kongresa z demokratsko večino je Trump zdaj uradno obtožen zlorabe predsedniških pooblastil in oviranja kongresnih preiskav, piko na i dogajanju v spodnjem domu kongresa z demokratsko večino pa naj bi postavili z glasovanjem prihodnji teden.

Da se bo ustavna obtožba za predsednikov odpoklic selila v senat, ne dvomi nihče, zaradi tamkajšnje republikanske večine, ki ne kaže resnih razpok pri podpiranju sicer tudi mnogim med njimi neljubega predsednika, pa za zdaj tudi ni pričakovati drugačnega konca kot v primeru le dveh do zdaj v enak položaj pripeljanih ameriških predsednikov. Že oddaljenega leta 1868 je namreč predstavniški dom potrdil kar 11 točk obtožnice proti demokratu Andrewu Johnsonu, ob zahtevani dvotretjinski večini glasov za odstavitev pa je v senatu tedanjim predlagateljem umanjkal zgolj en glas.

Leta 1998 je republikansko obarvan predstavniški dom tudi s podporo nekaterih demokratov izglasoval obtožnico proti Billu Clintonu zaradi laganja pod prisego in oviranja pravosodja, a se je v senatu razvodenila ne povsem po strankarskih linijah ob le polovični podpori. Trump se je na objavo obtožnice odzval s tvitom, da je »ustavna obtožba predsednika, ki se je dokazal z rezultati, vključno z verjetno najboljšo ekonomijo v zgodovini naše države, ki ima enega najuspešnejših mandatov vseh časov in kar je najpomembneje, ki ni storil ničesar narobe, čista politična norost«. V svojem kljubovanju demokratom pa se je hkrati znašel v precepu, saj je predsednica predstavniškega doma Nancy Peloci takoj po objavi sprejete obtožnice napovedala, da bodo v kongresu podprli prenovljen prostotrgovinski sporazum ZDA s sosednjima Kanado in Mehiko, ki ga Trump predstavlja kot svoj izjemen dosežek. Senat bo sicer sodni proces proti Trumpu, ki mu bo predsedoval predsednik vrhovnega sodišča John Roberts, predvidoma začel kmalu po novem letu. Pravila bo določila republikanska večina, Trumpova obramba pa bo očitno temeljila na obtoževanju drugih.